Wykonanie
Casserole to francuskie słowo na duży garnek przeznaczony zarówno do smażenia/duszenia, jak i pieczenia; inaczej naczynie żaroodporne/garnek kamionkowy z pokrywką lub nazwa dania gotowanego na małym ogniu właśnie w naczyniu żaroodpornym. Najbliżej takiemu daniu do naszego gulaszu. Ja nie mam takiego specjalnego garnka, w którym
mogę zapiekać jedzenie w piekarniku, więc użyłam najpierw patelni, a następnie przełożyłam jej zawartość do szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką i piekłam zawartość w piekarniku.Do mojego dania użyłam
wołowiny z nadpręża, wymaga ona nieco dłuższego gotowania. Dlatego polecam Wam zakupić
karkówkę, goleń,
łopatkę, pręgę lub
udziec.

Przepis zaczerpnęłam z książki, którą otrzymałam od szwagra i przyszłej szwagierki przebywających w Irlandii – Catherine’s Family Kitchen Catherine Fulvio. Mężem Catherine jest Sycylijczyk i widać wiele wpływów kuchni włoskiej w jej daniach. W książce znajduje się masa bardzo ciekawych przepisów, które na pewno
będę Wam systematycznie prezentować na blogu. Teraz zamierzam upiec chlebek z
dynią i
kolendrą.Składniki na 4 osoby:600 g
wołowiny gulaszowej100 g
mąki3
czerwone cebule2 ząbki
czosnku1 mała
dynia piżmowa (butternut)1
czerwona papryka1
żółta papryka2 gałązki
tymianku (lub 1/2 łyżeczki)ok. 400 ml
bulionu wołowego3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)
sól,
pieprzryż lub
ziemniaki do podania1. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC.2.
Wołowinę pokroić w grubą kostkę,
dynię obrać i pokroić w mniej więcej taką samą kostkę.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę,
cebulę i
czosnek drobno posiekać.3.
Wołowinę obtaczać w
mące i smażyć na
oliwie na brązowo. Dodać
cebulę i smażyć około 8 minut, następnie
czosnek i gotować jeszcze 2 minuty.4. Przełożyć
wołowinę z
cebulą i
czosnkiem do naczynia żaroodpornego, wymieszać z
dynią,
papryką,
tymiankiem,
koncentratem pomidorowym oraz
octem balsamicznym. Zalać
bulionem, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.5. Piec przez około 1,5 godziny dopóki
wołowina nie będzie miękka. Najlepiej w połowie pieczenia przemieszać danie. Pod koniec dodać
sól i
pieprz.6. Podawać z
ryżem lub
ziemniakami.Ja podałam danie pierwszego dnia z
ryżem, drugiego z
ziemniakami i bardziej odpowiada mi pierwsza wersja, gdyż
ryż świetnie wchłania sosik. W książce jest podane, żeby przygotować danie 1 lub 2 dni wcześniej i coś w tym jest, bo na drugi dzień smakowało jeszcze lepiej.Przepis dodaję do Festiwalu Dyni 2014.