ßßß
Obok lasagne, canelloni są najpopularniejszą zapiekanką makaronową we Włoszech.Można je przygotować z nadzieniem mięsnym , ale doskonale smakują również z ricottą i szpinakiem. Istnieją również inne wersje np. z dodatkiem grzybów, serów, różnych warzyw i” liści”/np.bietole/. Wszystko zależy od pomysłu i naszych ulubionych smaków łączenia makaronu z beszamelem, pomidorami i innymi składnikami. Cannelloni można przygotować dzień wsześniej, naczynie przykryć folią spożywczą, wstawic do lodówki i zapiekać 40 min.przed spożyciem.
Ja przygotowałam tradycyjne, bardzo proste cannelloni z ricottą i szpinakiem .Moje płaty makaronowe są oczywiście gotowe , ponieważ uwielbiam w kuchni smak i szybki efekt mojej pracy. Można również przygotować ciasto na cannelloni własnoręcznie, a na ciastopotrzebujemy: 200 g mąki,2 jaja, szczyptę soli.Wszystkie składniki zagniatamy , a otrzymane gładkie ciasto pozostawiamy owinięte w folię spożywczą, w chłodnym miejscu na ok.1/2godz. Po tym czasie rozwałkowane ciasto/dobrze jest użyć maszynki/ kroimy na prostokąty o wymiarach 12/10cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy/ po dwa płaty/ przez ok. 1-2 min,po czym schłodzone w zimnej wodzie osuszamy w ściereczce . Płaty są gotowe do nadziewania.Ja ominęłam większość tych czynności, bo jak wspomniałam wcześniej użyłam gotowego ciasta, które wystarczyło jedynie obgotować.
składniki:nadzienie:200 g szpinaku /ugotowanego/200 g ricotty80 g parmezanu1 jajosólpieprzszczypta gałki muszkatołowejsos pomidorowy:mała puszka pomidorów /zmiksować/ lub przecieru w butelce/300g/sól , pieprz, cukier do smaku, łyżka oliwy
sos beszamelowy:50 g mąki50g masła0,5 l mlekasól , pieprz do smakugałka muszkatołowaoraz50g sera parmezanWykonanie:-Ugotowany, dobrze odsączony szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i czosnku, przestudzić.-Do miseczki włożyć wszystkie składniki na farsz. D okładnie wymieszać, doprawić do smaku.-Gotowe nadzienie nakładać na płaty ciasta .-Zrolować /do wyczerpania składników/. W zależności od tego ile farszu nałożymy na płat ,tyle ruloników otrzymamy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta można je wykorzystać do innych dań .-W rondelku rozpuścić masło , dodać mąkę, lekko zarumienić , uzupełnić ciepłym mlekiem, doprawić do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu do otrzymania gładkiego sosu beszamelowego .-Na dno wysmarowanej masłem foremki do pieczenia/ wielkość w zależności od ilości cannelloni / nałozyć warstwę sosu beszamelowego ,a następnie ukłożyć nadziane ruloniki ciasta.- Całość polać sosem pomidorowym /wymieszać wszystkie składniki na sos-można chwilę podgotować/ i pozostałym beszamelem- Posypać wierzch startym parmezanem.-Tak przygotowane cannelloni wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. na ok. 30 min.Kiedy wierzch zapiekanki ładnie przyrumieni się a całość mocno spęcznieje - cannelloni są gotowe.