ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z ricottą i szpinakiem - Cannelloni ricotta e spinaci

Cannelloni z ricottą i szpinakiem - Cannelloni ricotta e spinaci

nazwa

Wykonanie

Obok lasagne, canelloni są najpopularniejszą zapiekanką makaronową we Włoszech.
Można je przygotować z nadzieniem mięsnym , ale doskonale smakują również z ricottą i szpinakiem. Istnieją również inne wersje np. z dodatkiem grzybów, serów, różnych warzyw i” liści”/np.bietole/. Wszystko zależy od pomysłu i naszych ulubionych smaków łączenia makaronu z beszamelem, pomidorami i innymi składnikami. Cannelloni można przygotować dzień wsześniej, naczynie przykryć folią spożywczą, wstawic do lodówki i zapiekać 40 min.przed spożyciem.
Ja przygotowałam tradycyjne, bardzo proste cannelloni z ricottą i szpinakiem .Moje płaty makaronowe są oczywiście gotowe , ponieważ uwielbiam w kuchni smak i szybki efekt mojej pracy. Można również przygotować ciasto na cannelloni własnoręcznie, a na ciasto
potrzebujemy: 200 g mąki,2 jaja, szczyptę soli.
Wszystkie składniki zagniatamy , a otrzymane gładkie ciasto pozostawiamy owinięte w folię spożywczą, w chłodnym miejscu na ok.1/2godz. Po tym czasie rozwałkowane ciasto/dobrze jest użyć maszynki/ kroimy na prostokąty o wymiarach 12/10cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy/ po dwa płaty/ przez ok. 1-2 min,po czym schłodzone w zimnej wodzie osuszamy w ściereczce . Płaty są gotowe do nadziewania.
Ja ominęłam większość tych czynności, bo jak wspomniałam wcześniej użyłam gotowego ciasta, które wystarczyło jedynie obgotować.
składniki:
nadzienie:
200 g szpinaku /ugotowanego/
200 g ricotty
80 g parmezanu
1 jajo
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
sos pomidorowy:
mała puszka pomidorów /zmiksować/ lub przecieru w butelce/300g/
sól , pieprz, cukier do smaku, łyżka oliwy
sos beszamelowy:
50 g mąki
50g masła
0,5 l mleka
sól , pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
oraz
50g sera parmezan
Wykonanie:
-Ugotowany, dobrze odsączony szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i czosnku, przestudzić.
-Do miseczki włożyć wszystkie składniki na farsz. D okładnie wymieszać, doprawić do smaku.
-Gotowe nadzienie nakładać na płaty ciasta .
-Zrolować /do wyczerpania składników/. W zależności od tego ile farszu nałożymy na płat ,tyle ruloników otrzymamy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta można je wykorzystać do innych dań .
-W rondelku rozpuścić masło , dodać mąkę, lekko zarumienić , uzupełnić ciepłym mlekiem, doprawić do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu do otrzymania gładkiego sosu beszamelowego .
-Na dno wysmarowanej masłem foremki do pieczenia/ wielkość w zależności od ilości cannelloni / nałozyć warstwę sosu beszamelowego ,a następnie ukłożyć nadziane ruloniki ciasta.
- Całość polać sosem pomidorowym /wymieszać wszystkie składniki na sos-można chwilę podgotować/ i pozostałym beszamelem
- Posypać wierzch startym parmezanem.
-Tak przygotowane cannelloni wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. na ok. 30 min.
Kiedy wierzch zapiekanki ładnie przyrumieni się a całość mocno spęcznieje - cannelloni są gotowe.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/03/canelloni-z-ricotta-i-szpinakiem.html