Wykonanie

Obok lasagne, canelloni są najpopularniejszą zapiekanką
makaronową we Włoszech.Można je przygotować z nadzieniem mięsnym , ale doskonale smakują również z
ricottą i
szpinakiem. Istnieją również inne wersje np. z dodatkiem
grzybów,
serów, różnych warzyw i” liści”/np.bietole/. Wszystko zależy od pomysłu i naszych ulubionych smaków łączenia
makaronu z beszamelem,
pomidorami i innymi składnikami.
Cannelloni można przygotować dzień wsześniej, naczynie przykryć folią spożywczą, wstawic do lodówki i zapiekać 40 min.przed spożyciem.

Ja przygotowałam tradycyjne, bardzo proste
cannelloni z
ricottą i
szpinakiem .Moje płaty
makaronowe są oczywiście gotowe , ponieważ uwielbiam w kuchni smak i szybki efekt mojej pracy. Można również przygotować ciasto na
cannelloni własnoręcznie, a na ciastopotrzebujemy: 200 g
mąki,2
jaja, szczyptę
soli.Wszystkie składniki zagniatamy , a otrzymane gładkie ciasto pozostawiamy owinięte w folię spożywczą, w chłodnym miejscu na ok.1/2godz. Po tym czasie rozwałkowane ciasto/dobrze jest użyć maszynki/ kroimy na prostokąty o wymiarach 12/10cm. Gotujemy w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem łyżki oliwy/ po dwa płaty/ przez ok. 1-2 min,po czym schłodzone w zimnej wodzie osuszamy w ściereczce . Płaty są gotowe do nadziewania.Ja ominęłam większość tych czynności, bo jak wspomniałam wcześniej użyłam gotowego ciasta, które wystarczyło jedynie obgotować.

składniki:nadzienie:200 g
szpinaku /ugotowanego/200 g
ricotty80 g
parmezanu1
jajosólpieprzszczypta
gałki muszkatołowejsos pomidorowy:mała puszka
pomidorów /zmiksować/ lub przecieru w butelce/300g/
sól ,
pieprz,
cukier do smaku, łyżka
oliwy
sos beszamelowy:50 g
mąki50g
masła0,5 l
mlekasól ,
pieprz do smaku
gałka muszkatołowaoraz50g
sera parmezanWykonanie:-Ugotowany, dobrze odsączony
szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny
oliwy i
czosnku, przestudzić.-Do miseczki włożyć wszystkie składniki na farsz. D okładnie wymieszać, doprawić do smaku.-Gotowe nadzienie nakładać na płaty ciasta .-Zrolować /do wyczerpania składników/. W zależności od tego ile farszu nałożymy na płat ,tyle ruloników otrzymamy. Jeśli zostanie nam trochę ciasta można je wykorzystać do innych dań .-W rondelku rozpuścić
masło , dodać
mąkę, lekko zarumienić , uzupełnić ciepłym
mlekiem, doprawić do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu do otrzymania gładkiego
sosu beszamelowego .-Na dno wysmarowanej
masłem foremki do pieczenia/ wielkość w zależności od ilości
cannelloni / nałozyć warstwę
sosu beszamelowego ,a następnie ukłożyć nadziane ruloniki ciasta.- Całość polać
sosem pomidorowym /wymieszać wszystkie składniki na sos-można chwilę podgotować/ i pozostałym beszamelem- Posypać wierzch startym
parmezanem.-Tak przygotowane
cannelloni wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. na ok. 30 min.Kiedy wierzch zapiekanki ładnie przyrumieni się a całość mocno spęcznieje -
cannelloni są gotowe.
