Wykonanie
Dziś proponuję łatwe i bardzo smaczne ciasto: karmel,
śliwki i bardzo wilgotne ciasto. Ta kombinacja zawsze jest niezawodna:). Chociaż wygląda na skomplikowane w wykonaniu, wcale tak nie jest. Jeżeli udało mi się je zrobić w pierwszym podejściu, to każdemu też powinno :P. Polecam!Scroll down for EnglishOdwrócone ciasto ze
śliwkami i karmelem(tortownica 26 cm)Składniki:170 g
masła, rozmiękczonego3/4 szklanki (165 g), jasnego
cukru trzcinowego1 łyżka
miodu8
śliwek, pokrojonych w plastry1 1/2 (180 gr) szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki (150 g)
białego cukru2
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego1/2 szklanki (140 ml)
mlekaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść tortownicę,ja dodatkowo wykładam papierem do pieczenia aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu czegokolwiek z formy.Na patelni, na średnim ogniu, rozpuść połowę
masła z
miodem i
cukrem trzcinowym. Gotuj mieszając trzepaczką, aż
cukier się rozpuści i powstanie gładki karmel (nie przypal!) . Przelej sos do przygotowanej tortownicy i wyłóż na niego plastry
śliwek (np. tak jak na zdjęciu).W średniej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
kardamon i
sól, odstaw. W misce miksera umieść pozostałe
masło i
cukier i ubij do białości. Dodaj
jajka, ekstrakty i ubijaj masę dalej, aż stanie się jasna i puszysta. Wsyp 1/3
mąki i miksuj aż zostanie wchłonięta, następnie dodaj 1/2
mleka, kolejne 1/3
mąki, resztę
mleka i
mąki, po każdym dodaniu składników miksując.Wylej ciasto na
śliwki i włóż do piekarnika. Piecz około 45 minut, do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta z formy pozostaw je w niej na 15 minut, następnie oddziel brzegi ciasta od formy nożem przyłóż talerz i po prostu całość odwróć.Podawaj na ciepło z
bitą śmietaną lub
lodami.Smacznego!

English versionUpside Down Plum
Cake(26 cm
cake tin)Ingredients:170 gr butter, softened3/4 cup (165 gr) light brown sugar1 tablespoon honey8 plums, cut into segments1 1/2 (180 gr) cups
flour2 teaspoons baking powder1/4 teaspoon cardamom1/4 teaspoon salt3/4 cup (150 gr) white sugar2 eggs1/2 teaspoon vanilla extract1/4 teaspoon almond extract1/2 cup (140 ml) milkPreparation:Preheat oven to 180 oC, Grease a 26 cm pan with 2-in sides.In a skillet melt half the butter with honey and sugar over medium heat, stirring until smooth sauce forms.
Pour sauce into prepared
cake pan, arrange plum segments on top.Mix
flour, baking powder, cardamom and salt in a medium bowl, set aside. With a mixer, whip remaining butter and sugar until creamy. Add eggs and both extracts and whip until white and fluffy. Add 1/3
flour mixture, mix until just blended. Add 1/2 milk, then 1/3
flour, the rest of milk and
flour, mixing until just combined.
Pour batter over plums, bake until golden, about 45 min. Let cool in pan for about 15 min, run a knife around the edges and carefully invert onto serving platter.
Serve warm, with whipped cream or ice cream.Enjoy!

Share the post "Odwrócone ciasto ze
śliwkami i karmelem/Upside Down Plum
Cake"



