Tak jak pisałam na facebooku – dzisiaj duuużo śliwek. Tak więc kolejne ciasto ze śliwkami i chociaż wszystkie moje wypieki były pyszne – nieskromnie pisząc ;) – to chyba mój faworyt.Składniki500g śliwek125g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia75g mielonych migdałów125g masła125g cukru trzcinowego2 jajkaPrzygotowanieRozgrzej piekarnik do 170 stopni.Wypestkuj śliwki.Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i migdały.Utrzyj masło z cukrem, wmieszaj jajka, po każdym dodając łyżkę sypkich składników.Wsyp resztę mąki z migdałami i dokładnie wymieszaj.Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu rozłóż śliwki.Piecz około 40 minut – koniecznie zrób test suchego patyczka przed wyjęciem ciasta !Smacznego!Zobacz także:Placek ze śliwkami i kruszonką