Wykonanie
Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie
ciasto drożdżowe ze
śliwkami, oprószone tylko
cukrem pudrem. Teraz
śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione
owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste – piękne zdjęcia, polecam!

Scroll down for recipe in English
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami(blaszka 26×26 cm)Składniki :200 ml
mleka120 g
masła1 paczka (7 g)
drożdży instant, lub 25 g świeżych3
jajka150 g
cukru1/4 łyżeczki
kardamonu450 g
mąkiszczypta
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowegook. 350 g
śliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.
Mleko podgrzej razem z
masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj
drożdże i odstaw na 5 minut.W misce miksera ubij
jajka z
cukrem i
wanilią, dolej
mleko z
drożdżami i dokładnie zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z
solą i
kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki
śliwek, skórką do dołu.Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem.Smacznego!

English versionPlum yeast
cake(26×26 cm baking pan)Ingredients:200 ml milk120 g butter7 g instant yeast3 eggs150 g sugar1/4 tsp cardamom450 g all purpose
flourpinch of salt1 tbsp vanilla extract350 g plums, pitted and halvedPreparation:Preheat the oven to 180 °C.
Line with baking paper prepared 26cx26 cm baking pan.Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next
pour in milk mixture and mix well.Combine
flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.Transfer dough into prepared baking pan and arrange plums over the top of the
cake, skin
side down.Bake for 35-40 minutes. Sprinkle with powdered sugar before serving.Enjoy!

Share the post "
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami / Plum yeast
cake"



