Wykonanie
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami to
absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze
śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo
śliwkowy. Właśnie
śliwki i tylko
śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze
śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej
porze znajdziesz w każdej
cukierni - cienki
drożdżowy placek usiany mnóstwem
śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało
wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu!Składniki:
375 g
mąki orkiszowej jasnej125 ml
mleka90 g
cukru60 g
masła1
jajko2 płaskie łyżeczki
drożdży instantspora szczypta
soli1 łyżeczka mielonego
kardamonu4 łyżki
powideł sliwkowych1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżka
cukru1,5-2 kg
śliwekWykonanie:
mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki
masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać
mleko z rozpuszczonym
masłem oraz
jajko. Zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w międzyczasie obrać
śliwki. Przekroić każdą
śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek
śliwka utworzyła kształt motylkapiekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć
śliwki.
Cukier wymieszać z
cynamonem, oprószyć rozłożone
śliwki. Piec 30 minutSMACZNEGO !