ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka ze śliwkami i orzechami

Drożdżówka ze śliwkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Wieczorem zagniatasz ciasto i wstawiasz do lodówki. Rano, tuż przed śniadaniem wyjmujesz miskę z lodówki. Potem spacer z psem. W międzyczasie jakaś dobra dusza myje i dryluje śliwki. A Ty po powrocie formujesz ciasto i wkładasz do formy. Lecisz do pobliskiego sklepu na szybkie zakupy. Wracasz i wstawiasz ciasto do piekarnika. Robisz prasowanie, a w mieszkaniu roznosi się cudowny zapach. Nie zostaje nic innego, jak zaparzenie kawy i ukrojenie jeszcze ciepłego ciasta.
Przepis podejrzałam u Małgosi, ale przezornie zrobiłam z połowy porcji ;)
Składniki:
250 g mąki
3 g drożdży instant
60 g + 2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
ok. 100 ml letniego mleka
35 g miękkiego masła
35 g orzechów laskowych
½ łyżeczki cynamonu
200 g śliwek węgierek
1 łyżeczka śmietanki 30%
Wykonanie:
Mąkę, sól, drożdże, 60 g cukru mieszamy w misce robota. Dodajemy jajko i stopniowo dolewamy mleko. Wyrabiamy ciasto. Kiedy zaczyna już odchodzić od haka, dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (moje rosło przez noc w lodówce). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby krótszy bok miał długość 25 cm. Posypujemy 3/4 ciasta cukrem, posiekanymi orzechami (zostawiamy odrobinę do posypania ciasta) i układamy kawałki śliwek. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do przygotowanej keksówki. Smarujemy śmietanką i posypujemy odrobiną cukru i orzechami. Ciasto odstawiamy na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę i pieczemy około pół godziny.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Drozdzowka-ze-sliwkami-i-orzechami-1.html