ßßß
Składniki na ciasto( placek ) :1 3/4 szklanki przesianej mąki tortowej1 szklanka cukru trzcinowego1/2 szklanki roztopionego masła2 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem:2 łyżki mąki tortowej1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru trzcinowego ( zmieliłam na puder )1/3 szklanka cukru pudru1/2 szklanki miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu z waniliikilka kostek gorzkiej czekoladyszczypta soliWszystkie składniki na ciasto miksujemy około 3 minuty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 30 min. do suchego patyczka. Gdy ciasto się wystudzi, przygotowujemy krem. Mleko i mąkę dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą ) na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsta masa. Należy uważać, żeby nam się ów masa nie przypaliła, odstawiamy do wystudzenia i schłodzenia do lodówki. Następnie ubijamy na puszystą masę obydwa cukry z masłem i z ekstraktem waniliowym. Dodajemy schłodzoną masę, mieszamy przez przez około 2 min. aż składniki się porządnie połączą. Przekładamy na ciasto, wyrównujemy szpatułka i posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego!!!
