Wykonanie
Od Nowego Roku spędzam więcej czasu w domu, a co się z tym wiąże - w końcu
mogę w poświęcić więcej czasu na lekturę książek. Zaczęłam biegać do biblioteki, troszkę zamawiać przez internet i nadrabiać czytelnicze zaległości. W bibliotece przez przypadek mój wzrok padł na pozycje Fannie Flagg ( pewnie większość z Was zna jej "Smażone zielone
pomidory" ) której kilka książek czytałam w młodości ( tak teraz jestem w kwiecie wieku ;)). W jednej z nich, a mianowicie w "Nie
mogę się doczekać...kiedy wreszcie pójdę do nieba" znalazłam przepis na puszysty placek Sąsiadki Dorothy, który ma niesamowite, uzdrawiające właściwości . Co prawda mnie nie uzdrowił, ale książka podniosła mnie na duchu i w
sumie po dosyć długiej przerwie postanowiłam coś "wrzucić" na bloga, a więc może jednak coś w nim jest...??!! Polecam i przepis i książkę, placek jest szybki i smaczny, a z takim kremem jeszcze się nie spotkałam :), natomiast książka jest pełna pozytywnej energii.

Składniki na ciasto( placek ) :1 3/4 szklanki przesianej
mąki tortowej1 szklanka
cukru trzcinowego1/2 szklanki roztopionego
masła2
jajka1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:2 łyżki
mąki tortowej1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru trzcinowego ( zmieliłam na puder )1/3 szklanka
cukru pudru1/2 szklanki miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu z
waniliikilka kostek
gorzkiej czekoladyszczypta
soliWszystkie składniki na ciasto miksujemy około 3 minuty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 30 min. do suchego patyczka. Gdy ciasto się wystudzi, przygotowujemy krem.
Mleko i
mąkę dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą ) na niewielkim ogniu, aż powstanie gęsta masa. Należy uważać, żeby nam się ów masa nie przypaliła, odstawiamy do wystudzenia i schłodzenia do lodówki. Następnie ubijamy na puszystą masę obydwa
cukry z
masłem i z ekstraktem
waniliowym. Dodajemy schłodzoną masę, mieszamy przez przez około 2 min. aż składniki się porządnie połączą. Przekładamy na ciasto, wyrównujemy szpatułka i posypujemy startą
gorzką czekoladą. Smacznego!!!

