Wykonanie
30 Listopada 2013 Gotowanie ze stylemTort
dyniowy z
orzechami,
imbirem i kremem z
mascarpone czyli szybki sposób na smaczny i ciekawy deser. Jeśli nie
mieliście jeszcze okazji spróbować aromatycznego ciasta
dyniowego połączonego z aksamitnym kremem to zachęcam. Do ciasta możemy wykorzystać surową lub też mrożoną
dynię. Krem natomiast warto wzbogacić odrobiną
likieru kokosowego bądź
orzechowego, który nada mu wyraźniejszego aromatu.Aromatyczny tort
dyniowy z
imbirem,
orzechami i kremem z
mascarpone
Składniki :Ciasto:170 g
mąki pszennej1 szklanka startej na tarce bądź zmiksowanej dyni1/2 szklanki
cukru2
jajka3/4 szklanki
oleju3 łyżki
wiórków kokosowych30 g posiekanych na drobno
orzechów włoskich1 łyżeczka sosy oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy korzennej1 łyżka stołowa startej na tarce skórki
pomarańczy1 łyżeczka startego na drobno świeżego
imbiruKrem:250 ml dobrze schłodzonej
śmietany 30%3 łyżki stołowe
cukru pudru250 g
sera mascarpone2 łyżki stołowe
likieru kokosowegoDo dekoracji:całe
orzechy włoskieSposób przygotowania:Wszystkie składniki do ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.
Jajka wraz z
cukrem miksować za pomocą miksera dosłownie przez chwilę, około 1 minuty tylko do połączenia się składników. Następnie powoli stopniowo przez cały czas mieszając na zmniejszonych obrotach dolewać stałym strumieniem
olej.Do masy jajecznej dodać zmiksowaną bądź startą
dynię,
imbir oraz skórkę z
pomarańczy, po czym dokładnie wymieszać.W misce wymieszać
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe, posiekane
orzechy,
przyprawę korzenną oraz
cynamon.Do mokrej masy dodać suchą powoli mieszając całość za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta po wyjęciu z niego będzie suchy.Krem
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej
wody.Do naczynia wlać płynną
śmietanę, dodać
serek mascarpone,
cukier puder oraz
likier. Następnie całość ubić mikserem na sztywną masę. Wstawić do lodówki.Wykończenie
tortu:Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż w dwóch miejscach, tak by powstały 3 jednakowe krążki. Na paterze ułożyć spodnią część ciasta, następnie nałożyć 1/4 kremu, przykryć drugim krążkiem, po czym czynność powtórzyć. Pozostałą ilość kremu równomiernie nanieść na boki i wierzch
tortu. Udekorować
orzechami włoskimi.

