ßßß
Składniki :Ciasto:170 g mąki pszennej1 szklanka startej na tarce bądź zmiksowanej dyni1/2 szklanki cukru2 jajka3/4 szklanki oleju3 łyżki wiórków kokosowych30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich1 łyżeczka sosy oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej1 łyżka stołowa startej na tarce skórki pomarańczy1 łyżeczka startego na drobno świeżego imbiruKrem:250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%3 łyżki stołowe cukru pudru250 g sera mascarpone2 łyżki stołowe likieru kokosowegoDo dekoracji:całe orzechy włoskieSposób przygotowania:Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.Jajka wraz z cukrem miksować za pomocą miksera dosłownie przez chwilę, około 1 minuty tylko do połączenia się składników. Następnie powoli stopniowo przez cały czas mieszając na zmniejszonych obrotach dolewać stałym strumieniem olej.Do masy jajecznej dodać zmiksowaną bądź startą dynię, imbir oraz skórkę z pomarańczy, po czym dokładnie wymieszać.W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, przyprawę korzenną oraz cynamon.Do mokrej masy dodać suchą powoli mieszając całość za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta po wyjęciu z niego będzie suchy.KremŻelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzącej wody.Do naczynia wlać płynną śmietanę, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz likier. Następnie całość ubić mikserem na sztywną masę. Wstawić do lodówki.Wykończenie tortu:Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż w dwóch miejscach, tak by powstały 3 jednakowe krążki. Na paterze ułożyć spodnią część ciasta, następnie nałożyć 1/4 kremu, przykryć drugim krążkiem, po czym czynność powtórzyć. Pozostałą ilość kremu równomiernie nanieść na boki i wierzch tortu. Udekorować orzechami włoskimi.
