Wykonanie
21 października 2013Najlepsze ciasto
marchewkowe jakie
jadłam. Próbowałam wiele przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z
orzechami i
rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy
mascarpone. Niebo w gębie.

'ciasto marchewkowe'Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)):- 1 szklanka startej na drobnych oczkach
marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku- 140g
mąki pszennej- 150g
cukru- 1/2 szklanki
oleju- 2
jajka- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 100g
rodzynek- 0,5 szklanki posiekanych (średnio)
orzechów włoskich- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej* krem:- 250g
mascarpone- 150g
śmietany kremówki- 1-2 łyżki
cukru pudru- 1 łyżka
soku z cytryny- szczypta
soli

Jajka zmiksować, do białości, z
olejem i 1/2 łyżeczki
soli. Dodać
mąkę,
cukier,
przyprawy i zmiksować. Dodać
marchewkę,
rodzynki i
orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką.Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części.
Mascarpone i
śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać
sól,
cukier i
sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić na 2 części i przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą
śmietanowo-
mascarponową.Udekorować połówkami
orzechów włoskich i oprószyć
cynamonem.Smacznego!









© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.