ßßß
Torcik marchewkowy .Przepis własny, inspirowany różnymi przepisami z sieci.Ciasto, na mniejszą tortownicę :1 szkl mąki pszennej½ szkl mąki żytniej pełnoziarnistej¾ szkl posiekanych orzechów włoskich2 szkl startej marchwii½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki imbiru¼ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szkl oleju3 duże lub 4 małe jajka1 łyżeczka olejku waniliowego¾ łyżeczki soli1 szkl cukru brązowegoPiekarnik nagrzać do 180 st C. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem i przyprawami, sodą i solą. W drugiej większej misce wymieszać mikserem lub trzepaczką olej, jaja, cukier, marchew, olejek waniliowy, orzechy. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaniną mąki. Piec około 45 minut, do suchego patyczka.To ciasto marchewkowe jest NAJLEPSZYM ciastem marchewkowym, robię z niego również muffiny.Krem :250-300 ml śmietany kremówki 36 %250 g serka mascarponeOdrobina cukru pudru lub innego słodzidłaUbić śmietanę na sztywno (zwykła trzepaczka wystarczy- przeżyłam), dodać mascarpone, wymieszać na jednolitą masę w międzyczasie delikatnie osładzając krem.Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części, przełożyć kremem, obłożyć wierzch i boki. Ozdobić według uznania, ja zastosowałam posiekane orzechy włoskie na bokach.