ßßß Cookit - przepis na Pasztet jarski

Pasztet jarski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor kicia)
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
Pasztet jarski - składniki:
-50 dag selera
-25 dag białej kapusty
-25 dag fasoli lub grochu
-10 dag ryżu
-2 cebule
-4 jaja
-duży ziemniak
-5 dag masła
-4 łyżki oleju
- przyprawy (sól / pieprz / majeranek)
Pasztet jarski - sposób przygotowania: Fasolę lub groch opłukać, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny po czym ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Odcedzić, przetrzeć przez siko lub zmiksować. Ziemniaki i seler umyć, obrać, ugotować i odcedzić. Osobno ugotować kapustę i odcisnąć. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowany na sypko ryż i warzywa zemleć, dodać fasolę lub groch, żółtka, pianę ubitą z białek i przyprawy, starannie wymieszać. Włożyć masę do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, upiec na rumiano.
Pasztet wiejski
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-8913696/pasztet jarski/p