ßßß
Paulina JAKOBIECCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ziemniaczane muszelki:300 g ziemniaków15 g atramentu z kałamarnicy1.5 g soliolej do smażeniaMajonez z grillowanych ziemniaków :200 g oleju z pestek winogron10 g musztardy20 g czipsów (plasterków) z grillowanych ziemniaków1 jajko10 g białego octu2 g drobnej soliMule :1 kg muli1 cebula30 g marchewki10 g selera1 ząbek czosnku10 g soliMule w ziemniaczanych muszelkach - sposób przygotowania: Ziemniaczane muszelki: Ziemniaki obieramy, gotujemy i osączamy. Dodajemy atrament z kałamarnicy i sól, miksujemy na jednolite ciasto (powinno być płynne, ale elastyczne). Połową ciasta napełniamy sylikonowe foremki w kształcie muszelek. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i pieczemy jeszcze 30 minut. Wysuszone, lekko ostudzone muszle wrzucamy na gorący olej i smażymy przez chwilę, by stały się chrupiące. Majonez z grillowanych ziemniaków: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki sos. Mule: Mule dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z mulami wkładamy do foliowej torebki, wlewamy 1 litr wody, wsypujemy sól. Torebkę szczelnie zamykamy. Gotujemy 30 minut w temperaturze 83°C. Studzimy. Do ziemniaczanych muszli wkładamy odrobinę majonezu z ziemniaków, układamy mule.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu