Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Sang-Hoon Degeimbre

Paulina JAKOBIECCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ziemniaczane muszelki:300 g
ziemniaków15 g atramentu z kałamarnicy1.5 g
soliolej do smażenia
Majonez z grillowanych
ziemniaków :200 g
oleju z pestek
winogron10 g
musztardy20 g czipsów (plasterków) z grillowanych
ziemniaków1
jajko10 g białego
octu2 g drobnej
soliMule :1 kg muli1
cebula30 g
marchewki10 g
selera1 ząbek
czosnku10 g
soliMule w ziemniaczanych muszelkach - sposób przygotowania: Ziemniaczane muszelki:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i osączamy. Dodajemy atrament z kałamarnicy i
sól, miksujemy na jednolite ciasto (powinno być płynne, ale elastyczne). Połową ciasta napełniamy sylikonowe foremki w kształcie muszelek. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 80°C. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i pieczemy jeszcze 30 minut. Wysuszone, lekko ostudzone muszle wrzucamy na gorący
olej i smażymy przez chwilę, by stały się chrupiące.
Majonez z grillowanych
ziemniaków: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki sos. Mule: Mule dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Razem z mulami wkładamy do foliowej
torebki, wlewamy 1 litr
wody, wsypujemy
sól. Torebkę szczelnie zamykamy. Gotujemy 30 minut w temperaturze 83°C. Studzimy. Do ziemniaczanych muszli wkładamy odrobinę
majonezu z
ziemniaków, układamy mule.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu