ßßß Cookit - przepis na Potrawka z soczewicy po indyjsku

Potrawka z soczewicy po indyjsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia indyjska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (18 głosów)
po 1/2 szklanki 2 rodzajów soczewicy
1 posiekana cebula
1 pokrojony w kostkę pomidor
2 zielone papryczki chili (drobno posiekane)
kawałek (2-3 cm) imbiru
2-3 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
sól
szczypta kurkumy
1 szklanka drobno pokrojonych liści szpinaku
1/4 szklanka zielonego groszku
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
odrobina asafetydy (niekoniecznie)
Potrawka z soczewicy po indyjsku - sposób przygotowania: Ugotuj oba rodzaje soczewicy z kurkumą (najlepiej w garnku ciśnieniowym). Oddzielnie ugotuj zielony groszek i marchewki. Na suchej patelni upraż gorczycę, kumin i asafetydę. Dodaj cebulę, czosnek, posiekany imbir i chili. Podsmaż razem, dodaj pomidora. Smaż minutę lub dwie, dodaj fasolę, szpinak, groszek i marchewki. Jeśli potrawa wydaje ci się za gęsta, wlej trochę wody. Posól do smaku, gotuj 4-5 minut, aż szpinak zmięknie. Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą. To danie można także przygotować bez szpinaku.
Kotlety z zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menu
Soczewica na zdrowie
soczewicą: Pierogi z soczewicą Pasztet z soczewicy z pieczonym czosnkiem Ciepła sałatka z soczewicy i wędzonej kiełbasy Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku Turecka zupa z soczewicy Potrawka z soczewicy po indyjsku
Wege jesień - szybko i tanio
głębię smaku. Potrawa zarówno sycąca, jak i rozgrzewająca za sprawą pikantnej papryczki chilli. Potrawka z soczewicy po indyjsku - składniki: po 1/2 szklanki 2 rodzajów soczewicy 1 posiekana cebula 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 zielone papryczki chili (drobno posiekane) kawałek (2-3 cm) imbiru 2-3
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/38436926/potrawka z soczewicy po indyjsku/p