Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (18 głosów)po 1/2 szklanki 2 rodzajów
soczewicy1 posiekana
cebula1 pokrojony w kostkę
pomidor2 zielone
papryczki chili (drobno posiekane)kawałek (2-3 cm)
imbiru2-3 posiekane ząbki
czosnku1/2 szklanki pokrojonej w kostkę
marchewkisólszczypta
kurkumy1 szklanka drobno pokrojonych liści
szpinaku1/4 szklanka
zielonego groszku1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy1/2 łyżeczki ziaren kuminuodrobina asafetydy (niekoniecznie)Potrawka z
soczewicy po indyjsku - sposób przygotowania: Ugotuj oba rodzaje
soczewicy z
kurkumą (najlepiej w garnku ciśnieniowym). Oddzielnie ugotuj
zielony groszek i
marchewki. Na suchej patelni upraż
gorczycę, kumin i asafetydę. Dodaj
cebulę,
czosnek, posiekany
imbir i
chili. Podsmaż razem, dodaj
pomidora. Smaż minutę lub dwie, dodaj
fasolę,
szpinak,
groszek i
marchewki. Jeśli potrawa wydaje ci się za gęsta, wlej trochę
wody.
Posól do smaku, gotuj 4-5 minut, aż
szpinak zmięknie. Przed podaniem udekoruj świeżą
kolendrą. To danie można także przygotować bez
szpinaku.Kotlety z
zielonej soczewicy - pozbądź się nudy w swoim menu
Soczewica na zdrowie
soczewicą: Pierogi z
soczewicą Pasztet z
soczewicy z pieczonym
czosnkiem Ciepła
sałatka z
soczewicy i
wędzonej kiełbasy Soczewica w
sosie czosnkowym po etiopsku Turecka zupa z
soczewicy Potrawka z
soczewicy po indyjskuWege jesień - szybko i tanio

głębię smaku. Potrawa zarówno sycąca, jak i rozgrzewająca za sprawą pikantnej
papryczki chilli. Potrawka z
soczewicy po indyjsku - składniki: po 1/2 szklanki 2 rodzajów
soczewicy 1 posiekana
cebula 1 pokrojony w kostkę
pomidor 2 zielone
papryczki chili (drobno posiekane) kawałek (2-3 cm)
imbiru 2-3Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu