Wykonanie
kaczka 1 sztuka
pieprz +czarny">
pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
śliwki kalifornijskie 10 sztuk
konfitura z jarzębiny łyżka
czerwone wino 0.5 szklanki
bulion warzywny 1 szklanka
sałatarzodkiewkapomidorki koktajlowe
ogórek świeży 4 porcje świeża
bazyliaczosnekjogurtmajonezpieprzsól 1 porcja
pure ziemniaczane 4 sztuki
Kaczka w jarzębinie - sposób przygotowania:
Kaczkę, umyć, podzielić, natrzeć
solą i
pieprzem. Posypać
majerankiem. Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 2 godziny.Przygotować sos do
kaczki:
Śliwki kalifornijskie pokroić i dodać do gotującego się
bulionu, dusić tak długo, aż się rozgotują. Dodać łyżkę
konfitury z jarzębiny i
czerwone wino. Zredukować i zagęścić ciemną zasmażką.
Sałata z sosem
bazyliowo-
czosnkowym: Do
jogurtu dodać łyżkę
majonezu. Posiekać świeżą
bazylię, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać do smaku,
sól,
cukier i
pieprz.
Sałatę porwać,
ogórek pokroić w słupki,
pomidorki koktajlowe przekroić na pół,
rzodkiewkę pokroić w plasterki. Polać sosem
bazyliowo-
czosnkowym przed podaniem.
Kaczkę podawać polaną
sosem śliwkowo jarzębinowym z
pure ziemniaczanym i
sałatą z sosem
bazyliowo-
czosnkowym. SMACZNEGO!!!!Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na
kaczkę z
jabłkami i
żurawiną