Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor grumko

Czas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Bytomskie kamyki - składniki:4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
miodu3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mleka2 łyżki
masła2 łyżeczki
sody lub mała paczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (
cynamon ;
anyżek;
imbir ;
goździki ;
gałka muszkatołowa)powidła - my użyliśmy
śliwkowychBytomskie kamyki - sposób przygotowania:
Miód,
cukier,
mleko i
masło roztopić w garnku na małym ogniu (nie gotując). W misce wymieszać:
mąkę pszenną,
sodę lub
proszek do pieczenia oraz
przyprawy korzenne. Do
mąki wlać ostudzony
miód, dodać 2 łyżki
wody i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Połowę ciasta cienko rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować powidłami, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i lekko przygnieść. Posmarować z wierzchu
mlekiem, udekorować
migdałami obranymi ze skórki. Ciasto upiec w średnio gorącym piekarniku i po wyjęciu, jeszcze gorące, pokroić na niewielkie kwadraty.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu