ßßß Cookit - przepis na Bytomskie kamyki

Bytomskie kamyki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor grumko
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Bytomskie kamyki - składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki sody lub mała paczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (cynamon ; anyżek; imbir ; goździki ; gałka muszkatołowa)
powidła - my użyliśmy śliwkowych
Bytomskie kamyki - sposób przygotowania: Miód, cukier, mleko i masło roztopić w garnku na małym ogniu (nie gotując). W misce wymieszać: mąkę pszenną, sodę lub proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. Do mąki wlać ostudzony miód, dodać 2 łyżki wody i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić ciasto na stolnicy. Połowę ciasta cienko rozwałkować, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować powidłami, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i lekko przygnieść. Posmarować z wierzchu mlekiem, udekorować migdałami obranymi ze skórki. Ciasto upiec w średnio gorącym piekarniku i po wyjęciu, jeszcze gorące, pokroić na niewielkie kwadraty.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19570643/bytomskie kamyki/p