Wykonanie
Ciasto to jest
hitem wśród znajomych , zupełnie coś innego a to lubię :)W smaku , ze względu na duża ilość oryginalnych przypraw jest odrobinę podobne do piernika lub ciasta
marchewkowego . Jest również mokre tak jak
marchewkowe, jednak po kilku sekundach od ugryzienia , zaczynamy odczuwać lekkie pieczenie na podniebieniu - przyjemne :) Gratka dla wielbicieli mieszania takich smaków jak np.
czekolada i
chili :)Babka ta ma węgierskie pochodzenie .Polecam :)Składniki :100 g miękkiego
masła150 g
cukru2
jaja1/4 szklanki
mleka200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka zmielonego
białego pieprzu1 łyżeczka mielonego
imbirupół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki roztartej
gałki muszkatołowejpół łyżeczki roztartych
goździków.
Bułka tarta i
masło do nasmarowania blachy.Mała blacha keksowa.Przygotowanie :Nagrzewamy piekarnik do 180 st CSmarujemy blachę i oprószamy
bułką tartą.Ucieramy
masło z
cukrem na jednolita gładką masę , dodajemy
jajko,mieszamy dokładnie aż się rozprowadzi , dodajemy drugie - dalej mieszając.Dodaj
mleko i wymieszaj .Połącz wszystkie suche składniki :
Mąkę,
proszek do pieczenia ,
sodę ,
pieprz , gałkę ,
cynamon ,
goździki i
imbir - przesiej je i delikatnie połącz z reszta składników.Przelej ciasto do formy , piecz ok 45-60 min w temperaturze 180 st C.Po 45 min sprawdź patyczkiem czy ciasto jest mokre , jeżeli tak piecz jeszcze 15min .Po ostudzeniu posyp
cukrem pudrem . Można podawać lekko cieple ,np. z
lodami i
bita śmietaną.Smacznego :)









Zapraszam do komentowania :)Biorę udział w akcji :