ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe ciastka na miodzie

Cynamonowe ciastka na miodzie

nazwa

Wykonanie

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 3/12
Tym razem coś dla wielbicieli cynamonu - proste w wykonaniu cynamonowe ciasteczka na miodzie. Nie mam pojęcia, jak wpadłam na to, żeby spróbować tego połączenia, ale bardzo smakowały mi z odrobiną dżemu morelowego.
Pamiętajcie, że po upieczeniu muszą zmięknąć chłonąc wilgoć z powietrza. Dlatego polecam je na deszczową pogodę - poprawią humor, rozgrzeją, no i błyskawicznie będą mięciutkie. ;)
źródło przepisu: mojewypieki.com
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 30 sztuk ciastek)
60 g masła
115 g łagodnego w smaku płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
185 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: szczypta mielonych goździków
W małym garnuszku roztopić masło, miód i cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła. W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą, goździkami i cynamonem. Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek (żeby widelec nie przyklejał się do ciasta delikatnie obtaczałam go w mące).
Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (używam termoobiegu), do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.
Najlepiej dać im kilka dni, aby chłonęły wilgoć z powietrza i zmiękły.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/01/Cynamonowe-ciastka-na-miodzie.html