ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.com(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 30 sztuk ciastek)60 g masła115 g łagodnego w smaku płynnego miodu2 łyżki brązowego cukrułyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru185 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki cynamonuopcjonalnie: szczypta mielonych goździkówW małym garnuszku roztopić masło, miód i cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła. W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą, goździkami i cynamonem. Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek (żeby widelec nie przyklejał się do ciasta delikatnie obtaczałam go w mące).Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (używam termoobiegu), do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.Najlepiej dać im kilka dni, aby chłonęły wilgoć z powietrza i zmiękły.Smacznego!
