Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 3/12Tym razem coś dla wielbicieli
cynamonu - proste w wykonaniu
cynamonowe ciasteczka na miodzie. Nie mam pojęcia, jak wpadłam na to, żeby spróbować tego połączenia, ale bardzo smakowały mi z odrobiną
dżemu morelowego.Pamiętajcie, że po upieczeniu muszą zmięknąć chłonąc wilgoć z powietrza. Dlatego polecam je na deszczową pogodę - poprawią humor, rozgrzeją, no i błyskawicznie będą mięciutkie. ;)
źródło przepisu: mojewypieki.com(podaję ze swoimi zmianami,składniki na 30 sztuk
ciastek)60 g
masła115 g łagodnego w smaku płynnego
miodu2 łyżki
brązowego cukrułyżka drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru185 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie: szczypta mielonych
goździkówW małym garnuszku roztopić
masło,
miód i
cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła. W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z
mąką, proszkiem,
sodą,
goździkami i
cynamonem. Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie
wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej
masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek (żeby widelec nie przyklejał się do ciasta delikatnie obtaczałam go w
mące).Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (używam termoobiegu), do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.Najlepiej dać im kilka dni, aby chłonęły wilgoć z powietrza i zmiękły.Smacznego!