ßßß
 
            
         źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na około 3 blaszki ciastek)2 szklanki mąki pszennej3 łyżki zmielonego imbiru (dałam nawet minimalnie więcej, ale smak jest bardzo intensywny, więc ilość imbiru możecie zmniejszyć)łyżeczka cynamonułyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki soli170 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego cukru brązowegoduże jajkołyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowodrobny cukier do obtoczenia ciastekMąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce). Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Delikatnie spłaszczyć dłonią.Piec około 10 - 12 minut (w oryginale 12 - 18 minut, u mnie po 10 były gotowe) w temperaturze 175 stopni, do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.Smacznego!
źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na około 3 blaszki ciastek)2 szklanki mąki pszennej3 łyżki zmielonego imbiru (dałam nawet minimalnie więcej, ale smak jest bardzo intensywny, więc ilość imbiru możecie zmniejszyć)łyżeczka cynamonułyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki soli170 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego cukru brązowegoduże jajkołyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowodrobny cukier do obtoczenia ciastekMąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce). Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Delikatnie spłaszczyć dłonią.Piec około 10 - 12 minut (w oryginale 12 - 18 minut, u mnie po 10 były gotowe) w temperaturze 175 stopni, do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.Smacznego!

