ßßß
 
            
         Świąteczne, lecz nie tylko ;-). Doskonałe na tą porę roku, kiedy potrzeba ciastek rozgrzewających od środka.. Kruche na zewnątrz, lekko ciągnące w środku, podczas pieczenia pękające trochę mniej lub więcej, co nadaje im rustykalnego charakteru. Wypełniają kuchnię aromatem imbiru. Koniecznie ze szklanką mleka.Składniki na około 3 blaszki ciastek:2 szklanki mąki pszennej3 łyżki zmielonego imbiru*1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki soli170 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo: cukier do obtoczenia ciastekMąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.Smacznego :-).* Ciastka są naprawdę mocno imbirowe; można lekko zmniejszyć ilość imbiru.Przepis Tiny Casaceli z 'Milk & cookies'.
Świąteczne, lecz nie tylko ;-). Doskonałe na tą porę roku, kiedy potrzeba ciastek rozgrzewających od środka.. Kruche na zewnątrz, lekko ciągnące w środku, podczas pieczenia pękające trochę mniej lub więcej, co nadaje im rustykalnego charakteru. Wypełniają kuchnię aromatem imbiru. Koniecznie ze szklanką mleka.Składniki na około 3 blaszki ciastek:2 szklanki mąki pszennej3 łyżki zmielonego imbiru*1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki soli170 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo: cukier do obtoczenia ciastekMąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć.W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.Smacznego :-).* Ciastka są naprawdę mocno imbirowe; można lekko zmniejszyć ilość imbiru.Przepis Tiny Casaceli z 'Milk & cookies'.