ßßß
 
            
         Czas zacząć testować wypieki na święta by nie popełnić wtopy przed rodziną i gośćmi. Zacznijmy od ciasteczek a szczególnie tych długoterminowych, które jak dobrze wie każda kucharka :) robi się najdłużej a szczególnie wycinanie choinek, gwiazdek i innych świątecznych symboli. Jednak przepis na "Imbirowe ciasteczka" jest nie dość, że prosty to jeszcze szybki w robieniu. Ciasteczka mogą leżeć nawet 7 dni ale najlepiej, żeby były w metalowej puszce. Co oznacza, że możemy je zrobić wcześniej i mieć z głowy.Składniki:2 szklanki mąki pszennej,2 łyżki zmielonego imbiru *,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/4 łyżeczki zmielonych goździków (w Polsce ciężko je dostać, ja użyłam przyprawy korzennej tak czubeczek łyżeczki),1/4 łyżeczki soli,2/3 szklanki cukru do wypieków,1/2 szklanki brązowego cukru,1 jajko,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Mąkę, imbir, goździki lub przyprawę korzenną, cynamon, sodę i sół wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. W misie miksera ucieramy mięciutkie masło z cukrem. Dodajemy jajko, wanilię i ucieramy dalej. Do maślanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie mięciutkie lecz nie klejące.Ciasteczka najpierw formujemy w kule, następnie dłonią je płaszczymy i układamy na blaszce. Na wierzchu posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy w 170 °C przez 15-18 minut.Smacznego :)
Czas zacząć testować wypieki na święta by nie popełnić wtopy przed rodziną i gośćmi. Zacznijmy od ciasteczek a szczególnie tych długoterminowych, które jak dobrze wie każda kucharka :) robi się najdłużej a szczególnie wycinanie choinek, gwiazdek i innych świątecznych symboli. Jednak przepis na "Imbirowe ciasteczka" jest nie dość, że prosty to jeszcze szybki w robieniu. Ciasteczka mogą leżeć nawet 7 dni ale najlepiej, żeby były w metalowej puszce. Co oznacza, że możemy je zrobić wcześniej i mieć z głowy.Składniki:2 szklanki mąki pszennej,2 łyżki zmielonego imbiru *,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/4 łyżeczki zmielonych goździków (w Polsce ciężko je dostać, ja użyłam przyprawy korzennej tak czubeczek łyżeczki),1/4 łyżeczki soli,2/3 szklanki cukru do wypieków,1/2 szklanki brązowego cukru,1 jajko,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Mąkę, imbir, goździki lub przyprawę korzenną, cynamon, sodę i sół wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. W misie miksera ucieramy mięciutkie masło z cukrem. Dodajemy jajko, wanilię i ucieramy dalej. Do maślanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto będzie mięciutkie lecz nie klejące.Ciasteczka najpierw formujemy w kule, następnie dłonią je płaszczymy i układamy na blaszce. Na wierzchu posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy w 170 °C przez 15-18 minut.Smacznego :) * jeśli ciasteczka mają być dla dzieci polecam dać troszkę mniej imbiru
* jeśli ciasteczka mają być dla dzieci polecam dać troszkę mniej imbiru