Wykonanie
Złote talarki
cynamonowe, idealne na tą
porę roku. Nazwę nadał im główny składnik - złoty
syrop (golden
syrup), który warto przygotować do zimowych wypieków. Smakują mocno
cynamonowo, trochę jak pierniczki. Zaraz po upieczeniu są mocno twarde (golden
syrup działa jak
miód w wypiekach), więc zostawiamy je w temperaturze pokojowej, by czerpały wilgoć z powietrza. Moje już kolejnego dnia były mięciutkie :-). Bardzo smakują maluchom i są tak proste do przygotowania, że poradziła sobie z nimi moja 6 - latka (oczywiście zagotowałam i zmiksowałam za nią)!A tegorocznym zapominalskim przypominam o przygotowaniu ciasta na piernik staropolski (tak, to już czas!).Składniki na 30 sztuk
ciastek:60 g
masła115 g golden
syrupu2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru185 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cynamonuW małym garnuszku roztopić
masło, golden
syrup,
cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła.W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z
mąką, proszkiem,
sodą i
cynamonem.Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie
wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej
masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek.Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.
Ciastka są najlepsze jak zmiękną.Smacznego :-).
Przepis z magazynu 'The Australian Women's Weekly'.