ßßß
Złote talarki cynamonowe, idealne na tą porę roku. Nazwę nadał im główny składnik - złoty syrop (golden syrup), który warto przygotować do zimowych wypieków. Smakują mocno cynamonowo, trochę jak pierniczki. Zaraz po upieczeniu są mocno twarde (golden syrup działa jak miód w wypiekach), więc zostawiamy je w temperaturze pokojowej, by czerpały wilgoć z powietrza. Moje już kolejnego dnia były mięciutkie :-). Bardzo smakują maluchom i są tak proste do przygotowania, że poradziła sobie z nimi moja 6 - latka (oczywiście zagotowałam i zmiksowałam za nią)!A tegorocznym zapominalskim przypominam o przygotowaniu ciasta na piernik staropolski (tak, to już czas!).Składniki na 30 sztuk ciastek:60 g masła115 g golden syrupu2 łyżki brązowego cukru1 łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru185 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki cynamonuW małym garnuszku roztopić masło, golden syrup, cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła.W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą i cynamonem.Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek.Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.Ciastka są najlepsze jak zmiękną.Smacznego :-).
Przepis z magazynu 'The Australian Women's Weekly'.