ßßß Cookit - przepis na Złote cynamonowe ciasteczka

Złote cynamonowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Złote talarki cynamonowe, idealne na tą porę roku. Nazwę nadał im główny składnik - złoty syrop (golden syrup), który warto przygotować do zimowych wypieków. Smakują mocno cynamonowo, trochę jak pierniczki. Zaraz po upieczeniu są mocno twarde (golden syrup działa jak miód w wypiekach), więc zostawiamy je w temperaturze pokojowej, by czerpały wilgoć z powietrza. Moje już kolejnego dnia były mięciutkie :-). Bardzo smakują maluchom i są tak proste do przygotowania, że poradziła sobie z nimi moja 6 - latka (oczywiście zagotowałam i zmiksowałam za nią)!
A tegorocznym zapominalskim przypominam o przygotowaniu ciasta na piernik staropolski (tak, to już czas!).
Składniki na 30 sztuk ciastek:
60 g masła
115 g golden syrupu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
185 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
W małym garnuszku roztopić masło, golden syrup, cukry. Wymieszać, lekko przestudzić, ale mieszanka może pozostać ciepła.
W misie miksera zmiksować ciepłą mieszankę z mąką, proszkiem, sodą i cynamonem.
Małą łyżeczką nabierać porcje klejącego ciasta i formować kulki (by ciasto się nie kleiło warto zwilżyć dłonie wodą). Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub natłuszczonej masłem w 2 cm odstępach. Przyciskając kulki widelcem, odcisnąć na ciasteczkach wzorek.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę przed wyłożeniem na kratkę.
Ciastka są najlepsze jak zmiękną.
Smacznego :-).
Przepis z magazynu 'The Australian Women's Weekly'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/zlote-cynamonowe-ciasteczka