Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zuzanna Wiciejowska

Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)5 dużych okrągłych
śliwek lub 1/2 kg
śliwek węgierek1 kostka (200 g) miękkiego
masła2/3 szklanki (135 g)
cukru3
jajka1 i 1/2 szklanki (225 g)
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu (opcjonalnie)1/3 szklanki (85 ml)
mleka1 słoiczek (100 g)
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowegoCiasto ze
śliwkami i glazurą
morelową - sposób przygotowania:
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
Mąkę przesiej i wymieszaj z
proszkiem do pieczenia.
Masło,
cukier i
cynamon utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo
jajka (najlepiej o temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), przesianą
mąkę i miksuj dalej. Na koniec do ciasta dodaj
mleko i ubij całość na gładką masę. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie powtykaj w nie połówki
śliwek przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Piecz ok. 50 minut. W tym czasie podgrzej w rondelku
dżem. Jeśli masz taki z kawałkami
owoców, wcześniej go zmiksuj na gładką masę, a dopiero
potem podgrzej. Ciepłym
dżemem posmaruj wierzch ciasta i piecz jeszcze 10 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu