ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową

Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zuzanna Wiciejowska
Fot. TATA STUDIO / TEL 050125506
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
5 dużych okrągłych śliwek lub 1/2 kg śliwek węgierek
1 kostka (200 g) miękkiego masła
2/3 szklanki (135 g) cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
1/3 szklanki (85 ml) mleka
1 słoiczek (100 g) dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
Ciasto ze śliwkami i glazurą morelową - sposób przygotowania: Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i cynamon utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka (najlepiej o temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki), przesianą mąkę i miksuj dalej. Na koniec do ciasta dodaj mleko i ubij całość na gładką masę. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie powtykaj w nie połówki śliwek przecięciem do dołu i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec). Piecz ok. 50 minut. W tym czasie podgrzej w rondelku dżem. Jeśli masz taki z kawałkami owoców, wcześniej go zmiksuj na gładką masę, a dopiero potem podgrzej. Ciepłym dżemem posmaruj wierzch ciasta i piecz jeszcze 10 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163725374/ciasto ze sliwkami i glazura morelowa/p