ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)50 dag dyni600 ml mleka10 dag cukruodrobina imbiruszczypta cynamonu3 jajkaszczypta szafranu3 łyżki masła50 dag mrożonego ciasta francuskiegoTarta dyniowa Torta di zucca - sposób przygotowania: Obierz dynię, miąższ pokrój na kawałki i zetrzyj na drobnej tarce. Gotuj 15 minut w 500 ml mleka. Ugotowaną dynię mocno odciśnij w gazie, wymieszaj z cukrem i przyprawami, dodaj jajka, masło i resztę mleka. Ciasto francuskie rozmroź i rozwałkuj na 2 cienkie krążki. Większym krążkiem ciasta wyłóż natłuszczoną formę na tartę, w środku rozsmaruj nadzienie dyniowe, Wygładź wierzch.Nałóż drugi krążek ciasta, sklej brzegi. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.Jeśli chcesz, aby ciasto było zupełnie takie samo jak w Toskanii, skrop je wodą różaną.Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkościZupa-krem z dyni na rosołku warzywnymDynia na talerzu nie straszy
dyniowa - torta di zucca Pumpkin pie Deser z dyniPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu