ßßß Cookit - przepis na Budyń ryżowy

Budyń ryżowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia belgijska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Budyń ryżowy - składniki:
1 szklanka długoziarnistego ryżu
1 litr mleka
5 łyżek cukru
1 laska cynamonu
1/2 przecięte wzdłuż na pół laski wanilii
ew. 1 szczypta szafranu
ciemny cukier do smaku
Budyń ryżowy - sposób przygotowania: Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Jeśli dodajemy szafran, to wrzucamy go teraz i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran). Wyrzucamy cynamon i wanilię, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602535/budyn ryzowy/p