Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Korcelli-Włodarska

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Budyń ryżowy - składniki:1 szklanka
długoziarnistego ryżu1 litr
mleka5 łyżek
cukru1 laska
cynamonu1/2 przecięte wzdłuż na pół
laski waniliiew. 1 szczypta
szafranuciemny
cukier do smaku
Budyń ryżowy - sposób przygotowania:
Ryż płuczemy i odsączamy.
Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy
ryż i
cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by
ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy
cynamon i
wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż
ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe
mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie
ryżu nie mieszamy. Jeśli dodajemy
szafran, to wrzucamy go teraz i gotujemy
ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić
szafran). Wyrzucamy
cynamon i
wanilię, a
budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem
brązowym cukrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu