ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia belgijskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Budyń ryżowy - składniki:1 szklanka długoziarnistego ryżu1 litr mleka5 łyżek cukru1 laska cynamonu1/2 przecięte wzdłuż na pół laski waniliiew. 1 szczypta szafranuciemny cukier do smakuBudyń ryżowy - sposób przygotowania: Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i cukier. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Jeśli dodajemy szafran, to wrzucamy go teraz i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran). Wyrzucamy cynamon i wanilię, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu