ßßß Cookit - przepis na Carpaccio pomarańczowe

Carpaccio pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Carpaccio pomarańczowe - składniki:
12 pomarańczy
5 łyżek cukru
1 rozkrojona laska wanilii
1 kawałek cynamonu
1 gwiazdka anyżu
garść drobnych; ciemnych rodzynek namoczonych w wodzie z sokiem cytrynowym lub najlepiej ziaren granatu
Carpaccio pomarańczowe - sposób przygotowania: Umyj i cieniuteńko obierz pomarańcze. Staraj się, aby spiralki skórki pomarańczowej były jak najdłuższe. W rondelku zagotuj szklankę wody, wrzuć skórki, gotuj 3 minuty. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i osącz na papierowym ręczniku. Zagotuj szklankę wody z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Dodaj cynamon, goździki i anyż, gotuj jeszcze około 10 minut, aby 1/3 syropu odparowała. Wrzuć skórki pomarańczowe i odstaw z ognia. Z pomarańczy usuń białą skórkę. Obrane owoce pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Polej przygotowanym syropem, dekoracyjnie rozkładając spiralki skórki pomarańczowej. Posyp rodzynkami lub pestkami granatu, przykryj i wstaw na 1-2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj bardzo zimne.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602913/carpaccio pomaranczowe/p