ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Carpaccio pomarańczowe - składniki:12 pomarańczy5 łyżek cukru1 rozkrojona laska wanilii1 kawałek cynamonu1 gwiazdka anyżugarść drobnych; ciemnych rodzynek namoczonych w wodzie z sokiem cytrynowym lub najlepiej ziaren granatuCarpaccio pomarańczowe - sposób przygotowania: Umyj i cieniuteńko obierz pomarańcze. Staraj się, aby spiralki skórki pomarańczowej były jak najdłuższe. W rondelku zagotuj szklankę wody, wrzuć skórki, gotuj 3 minuty. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą i osącz na papierowym ręczniku. Zagotuj szklankę wody z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Dodaj cynamon, goździki i anyż, gotuj jeszcze około 10 minut, aby 1/3 syropu odparowała. Wrzuć skórki pomarańczowe i odstaw z ognia. Z pomarańczy usuń białą skórkę. Obrane owoce pokrój w cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Polej przygotowanym syropem, dekoracyjnie rozkładając spiralki skórki pomarańczowej. Posyp rodzynkami lub pestkami granatu, przykryj i wstaw na 1-2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj bardzo zimne.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu