Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor marika-debestCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)Pół kg
mąki tortowej3\4szkl.
cukru2 p.
proszku do pieczenia2 p.
cukru waniliowego1 szkl.
kakao ciemnego4
jajka1 duża
śmietana 12procentowa4 duże
jabłka najlepiej
winne4 łyżki
oliwypół szklanki
płatków kukurydzianychGlazura: 2 łyżki czubate
kakaopół szklanki
cukru pudruniewielka ilość ciepłej
wodyCiasto
czekoladowe z
jabłkami - sposób przygotowania: Wszystkie składniki [oprócz
płatków kukurydz. i
jabłek] wrzucamy do miski i miksujemy dokładnie tak, by wszystkie składniki się połączyły, [jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać troszkę
mąki], konsystencja ciasta musi być taka jak na gofry. Do wysmarowanej foremki [może być też tortownica] robimy pierzynkę z
płatków kukurydz. i wlewamy połowę zawartości masy, następnie myjemy, obieramy
jabłka i kroimy je w duże plasterki, z plastrów
jabłek robimy pierzynkę [do wyczerpania plastrów
jabłek], kolejno wlewamy pozostałą część masy i na wierzchu robimy pierzynkę z
płatków kukurydz., pieczemy w temp. 180 st. C, około 45min., kiedy ciasto jest gotowe i gorące polewamy je glazurą
czekoladową. Glazura: składniki mieszamy delikatnie w miseczce tak, aż powstanie gęsta glazura. SMACZNEGOPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu