Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor pyzeczka

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)0.5 kg
mięsa wołowego (najlepiej pręga - ale może być
łopatka lub karczek)2 duże białe
cebulekilka
moreli suszonych10 dkg
śliwek suszonych (wolę polskie podwędzane - ale mogą być kalifornijskie)5 dkg
rodzynek1 szkl. czerwonego
wytrawnego wina3 łyżki
masła klarowanego
przyprawy :2
liście laurowe4-5 ziarenek
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu czarnego1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki
chili w proszku lub płatkach
sól do smakuGulasz z
owocami suszonymi - sposób przygotowania:
Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski.
Śliwki i
morele pokroić w paseczki - nie moczę, rozgotują się w sosie i tak.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki
masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami
mięso, obsmażone przekładać do rondla. Gdy już obsmażymy całość na patelnię dać resztę
masła i podsmażyć na nim
cebulę, aż się zeszkli, następnie zalać ją
winem i zagotować mieszając, aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do
mięsa. Dodać
przyprawy, oprócz
soli!, pokrojone
śliwki,
morele i
rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1,5 szkl.
wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 1,5-2 godz., aż
mięso będzie mięciutkie. Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować,
cebula i rozgotowujące się
owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce może zaprawić go na koniec odrobiną
mąki. Sos powinien być słodko-ostry i wyrazisty. Najlepiej podawać z
ryżem, który możemy wymieszać np. z posiekanym
koperkiem i
suszoną żurawiną. Do tego
sałata i lampka
wina, tego, które dodawaliśmy do potrawy i pyszny obiad gotowy :-)Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w
trzech odsłonachPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu