ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)0.5 kg mięsa wołowego (najlepiej pręga - ale może być łopatka lub karczek)2 duże białe cebulekilka moreli suszonych10 dkg śliwek suszonych (wolę polskie podwędzane - ale mogą być kalifornijskie)5 dkg rodzynek1 szkl. czerwonego wytrawnego wina3 łyżki masła klarowanegoprzyprawy :2 liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkachsól do smakuGulasz z owocami suszonymi - sposób przygotowania: Mięso należy opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Śliwki i morele pokroić w paseczki - nie moczę, rozgotują się w sosie i tak. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dobrze rozgrzać, zrumienić partiami mięso, obsmażone przekładać do rondla. Gdy już obsmażymy całość na patelnię dać resztę masła i podsmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli, następnie zalać ją winem i zagotować mieszając, aż rozpuszczą się resztki z dna patelni, całość przelać do mięsa. Dodać przyprawy, oprócz soli!, pokrojone śliwki, morele i rodzynki (małe w całości, duże można przekroić na pół), dolać ok. 1,5 szkl. wody i dusić na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 1,5-2 godz., aż mięso będzie mięciutkie. Solić dopiero pod koniec duszenia. Przed podaniem odstawić na ok. 1 godz. i ponownie podgrzać. Potrawa dusząc się powinna lekko odparować, cebula i rozgotowujące się owoce zagęszczą sos, ale jeśli ktoś chce może zaprawić go na koniec odrobiną mąki. Sos powinien być słodko-ostry i wyrazisty. Najlepiej podawać z ryżem, który możemy wymieszać np. z posiekanym koperkiem i suszoną żurawiną. Do tego sałata i lampka wina, tego, które dodawaliśmy do potrawy i pyszny obiad gotowy :-)Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonachPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu