ßßß Cookit - przepis na Prosiaczki

Prosiaczki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Prosiaczki
Autor pyzeczka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Prosiaczki - składniki:
Ciastka smażone:
2 serki homogenizowane waniliowe 200g
3 jajka
ok. 1
5 szkl. mąki pszennej
1
5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem budyniowy:
1 szkl. mleka
1 torebka budyniu śmietankowego
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru kryształu
1-2 łyżki cukru pudru
100 g masła
2 łyżki rumu
Lukier:
0
75 szkl. cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki rumu albo spirytusu
2-3 łyżki syropu malinowego
Prosiaczki - sposób przygotowania: słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-))) Do miski wbić jajka, dodać serki homogenizowane, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać smalec (ew. olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże - łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać - robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo "pączuszki" spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne przekrawać m/w na pół ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko doc
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18399720/prosiaczki/p