Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!ProsiaczkiAutor pyzeczka

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Prosiaczki - składniki:
Ciastka smażone:2
serki homogenizowane waniliowe 200g3
jajkaok. 15 szkl.
mąki pszennej15 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem budyniowy:1 szkl.
mleka1 torebka budyniu
śmietankowego3 łyżki
wiórków kokosowych3 łyżki
cukru kryształu1-2 łyżki
cukru pudru100 g
masła2 łyżki
rumuLukier:075 szkl.
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1-2 łyżki
rumu albo
spirytusu2-3 łyżki
syropu malinowegoProsiaczki - sposób przygotowania: słodkie, okrąglutkie i przy smażeniu same taplają się w tłuszczu :-))) Do miski wbić
jajka, dodać
serki homogenizowane, przesianą
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia. Zmiksować tylko tyle aby składniki połączyły się w gładką masę. W rondlu rozgrzać
smalec (ew.
olej). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcje ciasta (nie za duże - łyżka z niedużym czubkiem) i kłaść na tłuszcz. Nie powinny opadać na dno tylko od razu pływać a tłuszcz powinien skwierczeć dookoła. Smażyć aż porządnie się zrumienią. Wkładać po kilka na raz, muszą
mieć luźno żeby mogły się swobodnie obracać - robią to same w miarę usmażenia z każdej strony! Jeśli nie chcą to możemy im pomóc łyżeczką. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo "pączuszki" spalą się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne przekrawać m/w na pół
ostrym nożem z piłką. Na jedną połówkę nakładać czubatą łyżeczkę kremu, przykryć drugą połówką lekko docPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu