ßßß Cookit - przepis na Kurczak w cytrynie

Kurczak w cytrynie

nazwa

Wykonanie

Przepis zawiera składniki dla 2 osób:
2 duże marchewki
2 piersi z kury
2 cytryny
Sos sojowy
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
20 dag pieczarek
20 dag ryżu
ok. 0.5l bulionu drobiowego
albo warzywnego
pieprz
sól
kurkuma
papryka słodka
folia spożywcza
olej roślinny do smażenia
szczypta bazylii i majeranku
Kurczak w cytrynie - sposób przygotowania: Na początku gotujemy ryż z mała ilością kurkumy, co doda potrawie ciekawego koloru i właściwości antynowotworowych, a przez ugotowanie na początku zaoszczędzimy czas.
Piersi przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 dużą cebulę pokrojoną w piórka, słodką paprykę, 3 ząbki czosnku, dodajemy sos sojowy i sok z 1 cytryny (skórki można śmiało wrzucić do piersi). Zabezpieczamy szczelnie nasze zamarynowane piersi folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oleju roślinnego. Obieramy marchewki, ścieramy na grubych oczkach i dodajemy na patelnię. Zmniejszamy ogień, aby marchew delikatnie zmiękła. Następnie układamy piersi na marchew i dodajemy resztę marynaty. Przykrywamy patelnię i co kilka minut doglądamy co się dzieje w środku.
Kiedy piersi się duszą przechodzimy do ryżu. Smażymy w garnku cebulę i pieczarki(pieczarki dodajemy kiedy cebula się zeszkli ponieważ grzybki puszczą soki). Przyprawiamy bazylią i majerankiem. Wlewamy szklankę bulionu i dodajemy ryż(polecam taką kolejność, gdyż odwrotnie już raz przypaliłem garnek). Bulion dolewamy kiedy ryż wchłonie i aż zmięknie. Przyprawiamy solą na końcu ponieważ kiedy woda paruje składniki staja się bardziej słone i można łatwo przesolić.
Kiedy wszystko wykonamy po kolei na talerz trafią gorące składniki. Kuchnia azjatycka jest łatwa do przygotowania i mieszania składników. Sami możemy wymyślić ciekawy przepis.
Smacznego
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17695962/kurczak w cytrynie/p