Wykonanie
Przepis zawiera składniki dla 2 osób:2 duże
marchewki2 piersi z
kury2
cytrynySos sojowy2 duże
cebule4 ząbki
czosnku20 dag
pieczarek20 dag
ryżuok. 0.5l
bulionu drobiowegoalbo warzywnego
pieprzsólkurkumapapryka słodkafolia spożywcza
olej roślinny do smażeniaszczypta
bazylii i
majerankuKurczak w
cytrynie - sposób przygotowania: Na początku gotujemy
ryż z mała ilością
kurkumy, co
doda potrawie ciekawego koloru i właściwości antynowotworowych, a przez ugotowanie na początku zaoszczędzimy czas.Piersi przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy 1 dużą
cebulę pokrojoną w piórka,
słodką paprykę, 3 ząbki
czosnku, dodajemy
sos sojowy i sok z 1
cytryny (skórki można śmiało wrzucić do piersi). Zabezpieczamy szczelnie nasze zamarynowane piersi folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnię z małą ilością
oleju roślinnego. Obieramy
marchewki, ścieramy na grubych oczkach i dodajemy na patelnię. Zmniejszamy ogień, aby
marchew delikatnie zmiękła. Następnie układamy piersi na
marchew i dodajemy resztę marynaty. Przykrywamy patelnię i co kilka minut doglądamy co się dzieje w środku.Kiedy piersi się duszą przechodzimy do
ryżu. Smażymy w garnku
cebulę i
pieczarki(
pieczarki dodajemy kiedy
cebula się zeszkli ponieważ
grzybki puszczą
soki). Przyprawiamy
bazylią i
majerankiem. Wlewamy szklankę
bulionu i dodajemy
ryż(polecam taką kolejność, gdyż odwrotnie już raz przypaliłem garnek).
Bulion dolewamy kiedy
ryż wchłonie i aż zmięknie. Przyprawiamy
solą na końcu ponieważ kiedy
woda paruje składniki staja się bardziej słone i można łatwo przesolić.Kiedy wszystko wykonamy po kolei na talerz trafią gorące składniki. Kuchnia azjatycka jest łatwa do przygotowania i mieszania składników. Sami możemy wymyślić ciekawy przepis.Smacznego