Wykonanie
5 / 5(1 głos )Pieczony, soczysty
kurczak ze złocistą skórką to klasyk. Zawsze będzie prezentował się wyjątkowo na naszym
stole, niezależnie od tego czy robimy go na co dzień czy od święta. Jest on bardzo uniwersalnym daniem. Pasuje na każdą okazję oraz jest dość bezpieczną pozycją w menu podczas wizyty gości, bowiem zdecydowana większość z nas lubi
mięso kurczaka. Aby
kurczak smakował jeszcze lepiej, warto go zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, by
mięso przeszło smakiem przypraw,
czosnku oraz
cebuli. Pieczony
kurczak możecie podawać standardowo, jako danie obiadowe, jednak ja wykorzystuję go także do sałatek, a także robię z nim quesadillę! Tutaj przepis: Quesadilla z
kurczakiemZobacz też:Pieczony
kurczak na butelce
Kurczak zapiekany w
ryżu z warzywami
Pierś kurczaka w cieście francuskim
Pierś kurczaka faszerowana
mozzarelląUdanego gotowania i smacznego! 😉
Dajcie znać, jak wyszło!Przepis na pieczonego
kurczakaCzas gotowania: 2 godziny + czas marynowaniaSkładnikicały
kurczak (około 1,4 kg)
sól do natarcia
kurczaka2
marchewkiłyżka
olejułyżeczka
tymiankułyżeczka
słodkiej paprykicebula2 ząbki
czosnku2 plastry
cytryny2 łyżki roztopionego
masłaDO MARYNATY:pół łyżeczki
pieprzułyżeczka
tymianku2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
słodkiej papryki3 łyżki
oleju2 łyżki
soku z cytrynyPrzepis1
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy
mięso dokładnie
solą, z zewnątrz oraz wewnątrz.2
Marchew myjemy i kroimy w plastry.
Cebulę obieramy dzielimy na ćwiartki. Jedną z ćwiartek zostawiamy do nadziania
kurczaka, pozostałą część
cebuli kroimy w
pióra i mieszamy z
marchewką.
Marchewkę i
cebulę wkładamy do naczynia, w którym będzie się piekł
kurczak. Polewamy ją łyżką
oleju i mieszamy. Oprószamy
solą,
pieprzem i mieszamy z łyżeczką
słodkiej papryki i
tymianku.3Składniki marynaty łączymy ze sobą: pół łyżeczki
pieprzu, łyżeczka
tymianku, 2 łyżeczki
majeranku, 2 łyżeczki
słodkiej papryki, 3 łyżki
oleju, 2 łyżki
soku z cytryny. Następnie nacieramy nią
kurczaka, dokładnie, również od środka.4Po czym
kurczaka nadziewamy ćwiartką
cebuli, 2 lekko zmiażdżonymi ząbkami
czosnku oraz 2 plastrami
cytryny. Nóżki
kurczaka związujemy sznurkiem/nitką. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce (nie jest to konieczne).5
Mięso kładziemy do naczynia z warzywami i wkładamy piekarnika na 1,5 godziny w temperaturę 190 stopni - góra - dół. Po godzinie pieczenia
kurczaka polewamy roztopionym
masłem. Aby skórka była bardziej chrupiąca pod koniec pieczenia włącznie termoobieg.PoradyWiększy
kurczak wymaga dłuższego czasu pieczenia. Każde pół kilo więcej wydłuża czas pieczenia o około 30 minut.