Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"Zdjęcie nadesłane na konkursCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Świąteczny tort - składniki:8 jaj1 czubata szkl. mąki tortowej0.5 szkl. cukru1 cukier waniliowy1 przyprawa do piernika2 łyżki kakao1/2 szkl. olejuszczypta soli300g marcepanu0.5 l śmietany 36%2 łyżki stabilizatora do śmietany3 łyżki cukru pudru80g mielonych orzechów laskowych40g skórki pomarańczowej50g kajmaku - masa krówkowa100g roztopionej czekolady gorzkiej lub mlecznej400g masy cukrowejbarwniki spożywczemasa maślana (200g masła zmiksowanego z cukrem pudrem)Świąteczny tort - sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać do nich połowę białek, wymieszać, dodać mąkę, olej, kakao, przyprawę do piernika i pozostałe białka - delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 st. C ok 45 minut. Piernikowy biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty. Śmietanę 30% ubić ze stabilizatorem i 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszać mielone orzechy. Pierwszy blat biszkoptowy posmarować roztopioną czekoladą i przykryć rozwałkowanym marcepanem. Posypać skórką pomarańczową. Wyłożyć II blat ciasta. Posmarować masą kajmakową i wyłożyć masę śmietanową. Przykryć III blatem biszkoptowym. Schłodzić. Można torcik uformować w dowolny kształt. Cały torcik obsmarować masą maślaną i udekorować masą cukrową. Mocno schłodzić.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu