Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Pączki
cynamonoweAutor Magazyn Kuchnia

Fot. ShutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pączki
cynamonowe - składniki:1 torebka (7 g)
suszonych drożdży50 dag
mąka +pszenna">mąki pszennej
mąka do posypania stolnicy10 dag drobnego
cukru plus
cukier do obtoczenia pączków1 łyżka
jogurtu3
żółtka3-4 łyżki stopionego
masłaolej do głębokiego smażeniado posypania pączków
cynamonsól2 tabliczki (20 dag)
gorzkiej czekolady150 ml tortowej (36%)
śmietankiPączki
cynamonowe - sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłej
wody, czekamy 5 minut, mieszamy z 2/3 szklanki
mąki. Czekamy, aż mieszanina podwoi objętość, wsypujemy resztę
mąki, zagniatamy, dodając kolejno
cukier,
jogurt, szczyptę
soli,
żółtka i przestudzone
masło. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Ciasto dzielimy na połowę, przykrywamy każdą porcję kawałkiem folii kuchennej, rozwałkowujemy na oprószonej
mąką stolnicy (przez folię, inaczej ciasto będzie kleiło się do wałka). Wykrawamy kółeczka o średnicy 2-3 cm, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, czekamy 15 minut, aby podrosły w cieple. Robimy sos, rozpuszczając
czekoladę w
śmietanie. Pączki smażymy porcjami w gorącym
oleju (po minucie z każdej strony; powinny się ładnie przyrumienić). Wyjmujemy z tłuszczu, osączamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mieszaninie
cukru i
cynamonu. Podajemy z gorącym sosem
czekoladowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu