ßßß
Fot. ShutterstockPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pączki cynamonowe - składniki:1 torebka (7 g) suszonych drożdży50 dag mąka +pszenna">mąki pszennejmąka do posypania stolnicy10 dag drobnego cukru plus cukier do obtoczenia pączków1 łyżka jogurtu3 żółtka3-4 łyżki stopionego masłaolej do głębokiego smażeniado posypania pączków cynamonsól2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady150 ml tortowej (36%) śmietankiPączki cynamonowe - sposób przygotowania: Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, czekamy 5 minut, mieszamy z 2/3 szklanki mąki. Czekamy, aż mieszanina podwoi objętość, wsypujemy resztę mąki, zagniatamy, dodając kolejno cukier, jogurt, szczyptę soli, żółtka i przestudzone masło. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Ciasto dzielimy na połowę, przykrywamy każdą porcję kawałkiem folii kuchennej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy (przez folię, inaczej ciasto będzie kleiło się do wałka). Wykrawamy kółeczka o średnicy 2-3 cm, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, czekamy 15 minut, aby podrosły w cieple. Robimy sos, rozpuszczając czekoladę w śmietanie. Pączki smażymy porcjami w gorącym oleju (po minucie z każdej strony; powinny się ładnie przyrumienić). Wyjmujemy z tłuszczu, osączamy na papierowym ręczniku, obtaczamy w mieszaninie cukru i cynamonu. Podajemy z gorącym sosem czekoladowym.Pączki serowe z polewą czekoladową [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu