Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak

Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Najlepsze churros - składniki:50 g
masła250 g
mąki300 ml
śmietanki 36%200 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
cynamonuskórka z 1
pomarańczy (umytej i sparzonej)50 g
cukru1 łyżka
cynamonu1/2 l
oleju rzepakowegoNajlepsze churros - sposób przygotowania: Rozpuszczamy
masło w rondlu, wsypujemy
mąkę i stopniowo wlewamy 150 ml letniej
wody, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta podobna do purée ziemniaczanego. Do drugiego rondla wlewamy
śmietankę, wrzucamy połamaną
czekoladę i podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Dodajemy
skórkę pomarańczową, mieszamy (
czekolada powinna być gęsta).
Cukier mieszamy z
cynamonem i wysypujemy na płaski talerz.
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Najlepiej użyć do rękawa nasadki z końcówką w kształcie gwiazdki - dzięki temu churros będą miały ładne paseczki.
Ciastka smażymy w
oleju mniej więcej przez minutę, aż będą złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w
cynamonowym cukrze. Podajemy z sosem
czekoladowym w miseczce.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu