Wykonanie
Święta coraz bliżej, zapewne każdy kto lubi piec już rozmyśla nad słodkościami, które zagoszczą na naszym
stole. Nie obejdziemy się oczywiście bez pierników, ale chciałyśmy poeksperymentować i przygotowałyśmy
ciasteczka w kształcie prezentów :) Wyglądają słodko i tak też smakują. Choć nie są idealne, cieszą oko. Do świąt postaramy się opanować ich wykonanie do perfekcji!Składniki- 2 szklanki
mąki-250g miękkiego
masła- pół szklanki
cukru ( my użyłyśmy
cukru pudru )- 2 łyżki ciemnego
kakao- 2 łyżki
oleju- szczypta
soliSposób przygotowaniaW miseczce miksujemy
masło i
cukier aby uzyskać jednolitą masę, następnie dodajemy
mąkę,
sól i
olej. Podzielcie ciasto na dwie części. Do jednej z nich należy dodać
kakao i zmiksować. Tak przygotowane ciasto trzeba zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę.Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i robimy dwa paski z ciasta białego i dwa paski z ciemnego. Teraz nakładamy na siebie 3 warstwy: biała od dołu, ciemna, biała na górę. Kroimy na pół. Bierzemy nasz 4 kawałek ciemnego ciasta i wkładamy pomiędzy rozkrojony pasek, pionowo. Pozostaje nam pokroić ciasto na małe kwadraciki, a jeśli lubicie bawić się z elementami to z pozostałego ciasta można zrobić kokardki :)
Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 160-170 stopni przez ok. 20 minut.
E.O.