ßßß Cookit - przepis na Świąteczny tort

Świąteczny tort

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby - bakalie w roli głównej"
Zdjęcie nadesłane na konkurs
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Świąteczny tort - składniki:
8 jaj
1 czubata szkl. mąki tortowej
0.5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
2 łyżki kakao
1/2 szkl. oleju
szczypta soli
300g marcepanu
0.5 l śmietany 36%
2 łyżki stabilizatora do śmietany
3 łyżki cukru pudru
80g mielonych orzechów laskowych
40g skórki pomarańczowej
50g kajmaku - masa krówkowa
100g roztopionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
400g masy cukrowej
barwniki spożywcze
masa maślana (200g masła zmiksowanego z cukrem pudrem)
Świąteczny tort - sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać do nich połowę białek, wymieszać, dodać mąkę, olej, kakao, przyprawę do piernika i pozostałe białka - delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 st. C ok 45 minut. Piernikowy biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty. Śmietanę 30% ubić ze stabilizatorem i 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Delikatnie wmieszać mielone orzechy. Pierwszy blat biszkoptowy posmarować roztopioną czekoladą i przykryć rozwałkowanym marcepanem. Posypać skórką pomarańczową. Wyłożyć II blat ciasta. Posmarować masą kajmakową i wyłożyć masę śmietanową. Przykryć III blatem biszkoptowym. Schłodzić. Można torcik uformować w dowolny kształt. Cały torcik obsmarować masą maślaną i udekorować masą cukrową. Mocno schłodzić.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343366/swiateczny tort/p