Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Sang-Hoon Degeimbre

Paulina JAKOBIECCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Warzywa w maślanym sosie i
bazyliowym oleju - składniki:Sos
maślany:200 g zalewy z
kiszonych ogórków75 g
masła1 łyżka drobnej
soli1 łyżka
soku z cytrynyOlej z
bazylii :300 g
oleju z pestek
winogron150 g
bazyliiWarzywa :8
pomidorków koktajlowych2
cukinie (najlepiej biała i żółta)10 minimarchewek1
czerwona papryka1/2
cebuli2
ogórkisól1 łyżeczka
masła4 plastry kimchi blanc (koreańska
kiszona kapusta)kwiaty do dekoracjiWarzywa w maślanym sosie i
bazyliowym oleju - sposób przygotowania: Zalewę z
ogórków mocno podgrzewamy. Dodajemy
masło i
sól, mieszając, rozpuszczamy. Przyprawiamy do smaku
sokiem z cytryny. Schładzamy.
Bazylię blanszujemy i szybko studzimy, wrzucając ją do zimnej
wody z
lodem. Osączamy. Miksujemy 20 minut z
olejem z pestek
winogron. Przecedzamy przez gazę.
Pomidorki koktajlowe sparzamy, obieramy.
Cukinie kroimy w plastry, blanszujemy.
Marchewki gotujemy, obieramy.
Paprykę i
cebulę kroimy w drobną kostkę, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy, miksujemy. Przyprawiamy
solą, studzimy. Warzywa rozkładamy do czterech misek, dodajemy po odrobinie
masła. Wkładamy na minutę do mikrofali (tak, by podgrzać warzywa, ale nie utracić wilgotności). Na talerze nakładamy łyżeczkę sosu z
papryki, po plastrze kimchi blanc oraz warzywa. Wlewamy sos, skrapiamy
olejem z
bazylii. Dekorujemy kwiatami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu