ßßß Cookit - przepis na Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju

Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Sang-Hoon Degeimbre
Paulina JAKOBIEC
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju - składniki:
Sos maślany:
200 g zalewy z kiszonych ogórków
75 g masła
1 łyżka drobnej soli
1 łyżka soku z cytryny
Olej z bazylii :
300 g oleju z pestek winogron
150 g bazylii
Warzywa :
8 pomidorków koktajlowych
2 cukinie (najlepiej biała i żółta)
10 minimarchewek
1 czerwona papryka
1/2 cebuli
2 ogórki
sól
1 łyżeczka masła
4 plastry kimchi blanc (koreańska kiszona kapusta)
kwiaty do dekoracji
Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju - sposób przygotowania: Zalewę z ogórków mocno podgrzewamy. Dodajemy masło i sól, mieszając, rozpuszczamy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Schładzamy. Bazylię blanszujemy i szybko studzimy, wrzucając ją do zimnej wody z lodem. Osączamy. Miksujemy 20 minut z olejem z pestek winogron. Przecedzamy przez gazę. Pomidorki koktajlowe sparzamy, obieramy. Cukinie kroimy w plastry, blanszujemy. Marchewki gotujemy, obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy, miksujemy. Przyprawiamy solą, studzimy. Warzywa rozkładamy do czterech misek, dodajemy po odrobinie masła. Wkładamy na minutę do mikrofali (tak, by podgrzać warzywa, ale nie utracić wilgotności). Na talerze nakładamy łyżeczkę sosu z papryki, po plastrze kimchi blanc oraz warzywa. Wlewamy sos, skrapiamy olejem z bazylii. Dekorujemy kwiatami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277703/warzywa w maslanym sosie i bazyliowym oleju/p