ßßß
Paulina JAKOBIECCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Warzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju - składniki:Sos maślany:200 g zalewy z kiszonych ogórków75 g masła1 łyżka drobnej soli1 łyżka soku z cytrynyOlej z bazylii :300 g oleju z pestek winogron150 g bazyliiWarzywa :8 pomidorków koktajlowych2 cukinie (najlepiej biała i żółta)10 minimarchewek1 czerwona papryka1/2 cebuli2 ogórkisól1 łyżeczka masła4 plastry kimchi blanc (koreańska kiszona kapusta)kwiaty do dekoracjiWarzywa w maślanym sosie i bazyliowym oleju - sposób przygotowania: Zalewę z ogórków mocno podgrzewamy. Dodajemy masło i sól, mieszając, rozpuszczamy. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Schładzamy. Bazylię blanszujemy i szybko studzimy, wrzucając ją do zimnej wody z lodem. Osączamy. Miksujemy 20 minut z olejem z pestek winogron. Przecedzamy przez gazę. Pomidorki koktajlowe sparzamy, obieramy. Cukinie kroimy w plastry, blanszujemy. Marchewki gotujemy, obieramy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy, miksujemy. Przyprawiamy solą, studzimy. Warzywa rozkładamy do czterech misek, dodajemy po odrobinie masła. Wkładamy na minutę do mikrofali (tak, by podgrzać warzywa, ale nie utracić wilgotności). Na talerze nakładamy łyżeczkę sosu z papryki, po plastrze kimchi blanc oraz warzywa. Wlewamy sos, skrapiamy olejem z bazylii. Dekorujemy kwiatami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu