ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z creme brulée i jeżynami

Tartaletki z creme brulée i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Nawojka Meijer
Fot. Bartosz Fasiecki
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tartaletki z creme brulée i jeżynami - składniki:
Kruche ciasto:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 jajo
1.5 szklanki mąki pszennej
Creme brulée:
1.5 szklanki 36% śmietany kremówki
1 laska wanilii
7 żółtek
4 łyżki cukru
8 g żelatyny
5 łyżek pełnego mleka
Dekoracja:
świeże jeżyny
maliny lub pomarańcze
wiórki z mlecznej lub białej czekolady
Tartaletki z creme brulée i jeżynami - sposób przygotowania: Masło i cukier ucieramy, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy z mąką. Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczone małe formy do tartaletek. Ciasto wypiekamy na złoty kolor w temperaturze 180°C (ok. 25 minut). Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do zagotowanego płynu i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy. Żelatynę namaczamy w mleku, gdy spęcznieje, dodajemy do masy. Przecedzamy krem przez drobne sitko, wlewamy go do upieczonych, kruchych tartaletek. Schładzamy, powierzchnię dekorujemy świeżymi owocami oraz wiórkami czekoladowymi (możemy też udekorować ciastka pomarańczami, posypać je cukrem, a potem go skarmelizować).
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940355/tartaletki z creme brulée i jezynami/p