ßßß
Fot. Bartosz FasieckiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tartaletki z creme brulée i jeżynami - składniki:Kruche ciasto:1/2 kostki masła4 łyżki cukru pudru1 jajo1.5 szklanki mąki pszennejCreme brulée:1.5 szklanki 36% śmietany kremówki1 laska wanilii7 żółtek4 łyżki cukru8 g żelatyny5 łyżek pełnego mlekaDekoracja:świeże jeżynymaliny lub pomarańczewiórki z mlecznej lub białej czekoladyTartaletki z creme brulée i jeżynami - sposób przygotowania: Masło i cukier ucieramy, dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy z mąką. Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczone małe formy do tartaletek. Ciasto wypiekamy na złoty kolor w temperaturze 180°C (ok. 25 minut). Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do zagotowanego płynu i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy. Żelatynę namaczamy w mleku, gdy spęcznieje, dodajemy do masy. Przecedzamy krem przez drobne sitko, wlewamy go do upieczonych, kruchych tartaletek. Schładzamy, powierzchnię dekorujemy świeżymi owocami oraz wiórkami czekoladowymi (możemy też udekorować ciastka pomarańczami, posypać je cukrem, a potem go skarmelizować).Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu