Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nawojka Meijer

Fot. Bartosz FasieckiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tartaletki z creme brulée i
jeżynami - składniki:Kruche ciasto:1/2 kostki
masła4 łyżki
cukru pudru1
jajo1.5 szklanki
mąki pszennejCreme brulée:1.5 szklanki 36%
śmietany kremówki1
laska wanilii7
żółtek4 łyżki
cukru8 g
żelatyny5 łyżek pełnego
mlekaDekoracja:świeże
jeżynymaliny lub
pomarańczewiórki z
mlecznej lub
białej czekoladyTartaletki z creme brulée i
jeżynami - sposób przygotowania:
Masło i
cukier ucieramy, dodajemy
jajko i dokładnie wyrabiamy z
mąką. Wykładamy rozwałkowanym
ciastem natłuszczone małe formy do tartaletek. Ciasto wypiekamy na złoty kolor w temperaturze 180°C (ok. 25 minut).
Śmietanę i
wanilię (
wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy.
Żółtka i
cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do zagotowanego płynu i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy.
Żelatynę namaczamy w
mleku, gdy spęcznieje, dodajemy do masy. Przecedzamy krem przez drobne sitko, wlewamy go do upieczonych, kruchych tartaletek. Schładzamy, powierzchnię dekorujemy świeżymi
owocami oraz wiórkami czekoladowymi (możemy też udekorować
ciastka pomarańczami, posypać je
cukrem, a
potem go skarmelizować).Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu