Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Dymek
Fot.
Marta DymekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
marchewki1
pietruszka1
burak1/4 bulwy
selera6
jagód jałowca2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1/4 łyżeczki
natki pietruszki1/4 łyżeczki cząbru
sól i
czarny pieprz2 łyżki
oleju1/4 szklanki uprażonych
orzechów laskowych2 łyżki
suszonych żurawin1/4 szklanki pesto
koperkowegoOraz:duży arkusz papieru do pieczenia i sznurek odporny na wysoką temperaturęPieczone warzywa z pesto
koperkowym - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości i grubości. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy wszystkie
przyprawy oraz
olej i mieszamy dłońmi tak długo, aż wszystkie kawałki równo się pokryją tłuszczem i
przyprawami. Przekładamy warzywa na duży arkusz papieru do pieczenia, następnie zbieramy papier na górze i związujemy sznurkiem w paczuszkę, którą kładziemy na blasze do pieczenia. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika.
Potem rozwijamy, gorące warzywa wkładamy do miseczek, obsypujemy
orzechami i
żurawinami. Podajemy z pesto. Rady:* Nieodzownym składnikiem tradycyjnego pesto jest długodojrzewający
ser, który dodaje specyficznego, słonego smaku umami. Przygotowując wegańskie pesto, zamiast
sera dobrze jest
mieć pod ręką
płatki drożdżowe - dzięki nim uzyskamy intensywny
serowy aromat zupełnie bez
sera. Można je kupić w sklepach internetowych za mniej więcej 15 złotych (opakowanie 150 g) i dodawać do różnych potraw, które domagają się
serowego smaku - w kuchni wegańskiej przydają się bardzo często, dlatego warto je
mieć zawsze w swojej spiżarni. * Pamiętajcie, aby pesto miksować szybko i sprawnie - zbyt długo ucierane
zioła tracą smak i aromat, a
orzechy robią się za tłuste. Dlatego jeszcze zanim włożycie
zioła do kubka blendera, dokładnie je posiekajcie. Miksujcie krótko, pulsacyjnie, często oskrobując ścianki blendera.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu