ßßß Cookit - przepis na Pieczone warzywa z pesto koperkowym

Pieczone warzywa z pesto koperkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Dymek
Fot. Marta Dymek
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 marchewki
1 pietruszka
1 burak
1/4 bulwy selera
6 jagód jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki natki pietruszki
1/4 łyżeczki cząbru
sól i czarny pieprz
2 łyżki oleju
1/4 szklanki uprażonych orzechów laskowych
2 łyżki suszonych żurawin
1/4 szklanki pesto koperkowego
Oraz:
duży arkusz papieru do pieczenia i sznurek odporny na wysoką temperaturę
Pieczone warzywa z pesto koperkowym - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki podobnej wielkości i grubości. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej i mieszamy dłońmi tak długo, aż wszystkie kawałki równo się pokryją tłuszczem i przyprawami. Przekładamy warzywa na duży arkusz papieru do pieczenia, następnie zbieramy papier na górze i związujemy sznurkiem w paczuszkę, którą kładziemy na blasze do pieczenia. Wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Potem rozwijamy, gorące warzywa wkładamy do miseczek, obsypujemy orzechami i żurawinami. Podajemy z pesto. Rady:* Nieodzownym składnikiem tradycyjnego pesto jest długodojrzewający ser, który dodaje specyficznego, słonego smaku umami. Przygotowując wegańskie pesto, zamiast sera dobrze jest mieć pod ręką płatki drożdżowe - dzięki nim uzyskamy intensywny serowy aromat zupełnie bez sera. Można je kupić w sklepach internetowych za mniej więcej 15 złotych (opakowanie 150 g) i dodawać do różnych potraw, które domagają się serowego smaku - w kuchni wegańskiej przydają się bardzo często, dlatego warto je mieć zawsze w swojej spiżarni. * Pamiętajcie, aby pesto miksować szybko i sprawnie - zbyt długo ucierane zioła tracą smak i aromat, a orzechy robią się za tłuste. Dlatego jeszcze zanim włożycie zioła do kubka blendera, dokładnie je posiekajcie. Miksujcie krótko, pulsacyjnie, często oskrobując ścianki blendera.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603056/pieczone warzywa z pesto koperkowym/p