Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert SowaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia czeskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)60 dag udźca sarny (bez kości)12 dag
suszonych moreli1
cebula3-4 łyżki
oleju1 łyżka
mąki2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 szklanki
wytrawnego czerwonego wina8 ziaren
czarnego pieprzu10
jagód jałowca
sól5 małych okrągłych
chlebków (po 1 na osobę)Marynata:1
marchewka1
cebulapo kawałku
pietruszki i
selera1 szklanka
czerwonego wina1/4 szklanki
octu balsamicznego8 ziaren
czarnego pieprzu10 ziaren jałowcaPotrawka z sarny - sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: warzywa pokrój w plasterki. Zagotuj z
winem,
pieprzem i jałowcem. Przestudź, połącz z
octem.
Mięso oczyść z błon i powięzi, opłucz i włóż do ciasnego naczynia (kamiennego, porcelanowego lub szklanego). Zalej marynatą, odstaw na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjmij z marynaty, osącz i pokrój w kostkę.
Morele umyj, namocz (40 minut) w letniej wodzie. Osącz i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj, zeszklij na
oleju. Włóż
mięso, obsmaż, oprósz
mąką, zalej
wywarem. Dodaj
jałowiec i
pieprz, duś 50 minut.
Wino zagotuj i trochę odparuj, dodaj do
mięsa razem z
morelami. Duś razem jeszcze 10 minut. Potrawkę z sarny podawaj w wydrążonych chlebkach.Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?DRÓBcarpaccio ze strusiny z
rukolą 7/22czeska rolada z
piersi indyka 1/59filety strusie z polewą
krabową 7/23gulasz ze strusiny z
fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana
orzechami 1/58indyczka z nadzieniem
żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu