ßßß Cookit - przepis na Potrawka z sarny

Potrawka z sarny

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Robert Sowa
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia czeska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
60 dag udźca sarny (bez kości)
12 dag suszonych moreli
1 cebula
3-4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
8 ziaren czarnego pieprzu
10 jagód jałowca
sól
5 małych okrągłych chlebków (po 1 na osobę)
Marynata:
1 marchewka
1 cebula
po kawałku pietruszki i selera
1 szklanka czerwonego wina
1/4 szklanki octu balsamicznego
8 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren jałowca
Potrawka z sarny - sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: warzywa pokrój w plasterki. Zagotuj z winem, pieprzem i jałowcem. Przestudź, połącz z octem. Mięso oczyść z błon i powięzi, opłucz i włóż do ciasnego naczynia (kamiennego, porcelanowego lub szklanego). Zalej marynatą, odstaw na 2 dni w chłodne miejsce. Wyjmij z marynaty, osącz i pokrój w kostkę. Morele umyj, namocz (40 minut) w letniej wodzie. Osącz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż mięso, obsmaż, oprósz mąką, zalej wywarem. Dodaj jałowiec i pieprz, duś 50 minut. Wino zagotuj i trochę odparuj, dodaj do mięsa razem z morelami. Duś razem jeszcze 10 minut. Potrawkę z sarny podawaj w wydrążonych chlebkach.
Jak przygotować tradycyjną gruzińską potrawkę z kurczaka?
DRÓB
carpaccio ze strusiny z rukolą 7/22czeska rolada z piersi indyka 1/59filety strusie z polewą krabową 7/23gulasz ze strusiny z fasolką szparagową 7/20indycze udo faszerowane smardzami 12/54indyczka po węgiersku nadziewana orzechami 1/58indyczka z nadzieniem żurawinowym 11/24indyk nadziewany 12/55indy
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602332/potrawka z sarny/p