ßßß Cookit - przepis na Karkówka z warzywami

Karkówka z warzywami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
800 g karkówki
3 marchewki
3 pietruszki
1 mały seler
6 łyżek majonezu
3 łyżki oleju
sól
grubo mielony pieprz
Karkówka z warzywami - sposób przygotowania: Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbij je lekko i z obydwu stron posyp obficie solą oraz pieprzem. Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki i przesmaż krótko (aby pozostały lekko twarde) na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do szklanego naczynia żaroodpornego, układając równomierną warstwą. Na warzywach ułóż plastry karkówki, a każdy posmaruj grubą warstwą majonezu. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby przyrumienić majonezową pierzynkę.
Jak przyrządzić grillowaną karkówkę w piwie
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093862/karkowka z warzywami/p