ßßß
Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)800 g karkówki3 marchewki3 pietruszki1 mały seler6 łyżek majonezu3 łyżki olejusólgrubo mielony pieprzKarkówka z warzywami - sposób przygotowania: Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Rozbij je lekko i z obydwu stron posyp obficie solą oraz pieprzem. Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki i przesmaż krótko (aby pozostały lekko twarde) na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do szklanego naczynia żaroodpornego, układając równomierną warstwą. Na warzywach ułóż plastry karkówki, a każdy posmaruj grubą warstwą majonezu. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby przyrumienić majonezową pierzynkę.Jak przyrządzić grillowaną karkówkę w piwiePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu