ßßß
 
            
         ARKADIUSZ ŚCICHOCKICzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
ARKADIUSZ ŚCICHOCKICzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Cukinia duszona - składniki:3 młode cukinie o niewykształconych pestkach3 pomidory3 cebule30 dag kiełbasy parówkowej lub czosnkowejolejsólpieprzoreganoCukinia duszona - sposób przygotowania: Cukinie umyj i cienko obierz skrobaczką do ziemniaków. Odetnij oba końce. Obierz cebule i pokrój je w grube półkrążki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i kiełbasę, duś pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy cukinia będzie już przezroczysta, włóż pomidory, dosyp ostrożnie przyprawy i odparuj. Podawaj z młodymi ziemniakami, lub ciemnym chlebem i białym winem. Podobnie jak bigos cukinia najlepiej smakuje na drugi dzień. Można też jeść ją na zimno. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.Cukinia u Majlertów
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Cukinia duszona - składniki:3 młode cukinie o niewykształconych pestkach3 pomidory3 cebule30 dag kiełbasy parówkowej lub czosnkowejolejsólpieprzoreganoCukinia duszona - sposób przygotowania: Cukinie umyj i cienko obierz skrobaczką do ziemniaków. Odetnij oba końce. Obierz cebule i pokrój je w grube półkrążki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i kiełbasę, duś pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy cukinia będzie już przezroczysta, włóż pomidory, dosyp ostrożnie przyprawy i odparuj. Podawaj z młodymi ziemniakami, lub ciemnym chlebem i białym winem. Podobnie jak bigos cukinia najlepiej smakuje na drugi dzień. Można też jeść ją na zimno. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.Cukinia u Majlertów i czosnek, podsmażyć. Dodać cukinię, dusić pod przykryciem, aż zmięknie. We wrzątku rozpuścić kostki bulionowe. Cukinię ostudzić i zmiksować, połączyć z bulionem. Podawać z grzankami zrobionymi z bagietki, posmarowanymi masłem czosnkowym. Sola z cukinią i pomidorami 2 dorodne filety z soli, 2 małeNa osiem sposobów - przepisy na dania z cukinią
i czosnek, podsmażyć. Dodać cukinię, dusić pod przykryciem, aż zmięknie. We wrzątku rozpuścić kostki bulionowe. Cukinię ostudzić i zmiksować, połączyć z bulionem. Podawać z grzankami zrobionymi z bagietki, posmarowanymi masłem czosnkowym. Sola z cukinią i pomidorami 2 dorodne filety z soli, 2 małeNa osiem sposobów - przepisy na dania z cukinią temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii . Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu
temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii . Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu