Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

ARKADIUSZ ŚCICHOCKICzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Cukinia duszona - składniki:3
młode cukinie o niewykształconych pestkach3
pomidory3
cebule30 dag
kiełbasy parówkowej lub czosnkowej
olejsólpieprzoreganoCukinia duszona - sposób przygotowania:
Cukinie umyj i cienko obierz skrobaczką do
ziemniaków. Odetnij oba końce. Obierz
cebule i pokrój je w grube półkrążki.
Pomidory sparz i obierz ze skórki,
kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej
olej, wrzuć
cebulę, zeszklij. Dodaj
cukinię i
kiełbasę, duś pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy
cukinia będzie już przezroczysta, włóż
pomidory, dosyp ostrożnie
przyprawy i odparuj. Podawaj z młodymi
ziemniakami, lub ciemnym
chlebem i
białym winem. Podobnie jak bigos
cukinia najlepiej smakuje na drugi dzień. Można też jeść ją na zimno. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.
Cukinia u Majlertów

i
czosnek, podsmażyć. Dodać
cukinię, dusić pod przykryciem, aż zmięknie. We wrzątku rozpuścić kostki
bulionowe.
Cukinię ostudzić i zmiksować, połączyć z
bulionem. Podawać z grzankami zrobionymi z
bagietki, posmarowanymi
masłem czosnkowym.
Sola z
cukinią i
pomidorami 2 dorodne filety z
soli, 2 małeNa osiem sposobów - przepisy na dania z
cukinią
temperatury 180°C. Myjemy
cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy
czosnek. Obieramy i siekamy
szalotki. Połowę
oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy
szalotki,
czosnek i miąższ z
cukinii . Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu