ßßß Cookit - przepis na Cukinia duszona

Cukinia duszona

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Cukinia duszona - składniki:
3 młode cukinie o niewykształconych pestkach
3 pomidory
3 cebule
30 dag kiełbasy parówkowej lub czosnkowej
olej
sól
pieprz
oregano
Cukinia duszona - sposób przygotowania: Cukinie umyj i cienko obierz skrobaczką do ziemniaków. Odetnij oba końce. Obierz cebule i pokrój je w grube półkrążki. Pomidory sparz i obierz ze skórki, kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj cukinię i kiełbasę, duś pod przykryciem, często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy cukinia będzie już przezroczysta, włóż pomidory, dosyp ostrożnie przyprawy i odparuj. Podawaj z młodymi ziemniakami, lub ciemnym chlebem i białym winem. Podobnie jak bigos cukinia najlepiej smakuje na drugi dzień. Można też jeść ją na zimno. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa.
Cukinia u Majlertów
i czosnek, podsmażyć. Dodać cukinię, dusić pod przykryciem, aż zmięknie. We wrzątku rozpuścić kostki bulionowe. Cukinię ostudzić i zmiksować, połączyć z bulionem. Podawać z grzankami zrobionymi z bagietki, posmarowanymi masłem czosnkowym. Sola z cukinią i pomidorami 2 dorodne filety z soli, 2 małe
Na osiem sposobów - przepisy na dania z cukinią
temperatury 180°C. Myjemy cukinie i obcinamy czubki. Przecinamy wzdłuż i wydrążamy łyżeczką miąższ. Wycięty miąższ siekamy. Obieramy i miażdżymy czosnek. Obieramy i siekamy szalotki. Połowę oliwy podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy szalotki, czosnek i miąższ z cukinii . Dusimy przez 5 min na niewielkim ogniu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602514/cukinia duszona/p