Wykonanie
Bazą do leczo są
pomidory,
cebula i
papryka. Jednak ilu autorów, tyle przepisów. Ja najbardziej lubię leczo z
kabaczkiem, jednak jeszcze nie sezon na nie. Od czasu jak
pomidory zaczęły smakować jak
pomidory, leczo zaczęło „chodzić za mną” , zrobiłam więc z
cukinią. Dodałam też
seler naciowy – ostatnio bardzo go lubię. Do leczo
daje się też
mięso lub
kiełbasę, ja zrobiłam w wersji warzywnej:2
papryki ( najlepiej o różnych kolorach)2
cebule3
pomidory1
młoda cukiniałodyga
selera naciowegosól,
pieprz,
papryka w proszku
olejCebulę obieramy i kroimy w półplasterki,
paprykę w paski. Wlewamy do odpowiedniego naczynia kilka łyżek
oleju, wkładamy
cebulę i
paprykę, wkładamy do kuchenki na 5 min na 700 W. W tym czasie kroimy
cukinię w półplasterki. Dodajemy do poprzednich warzyw i wlewamy nieco
wody. Wstawiamy do kuchenki na tę samą moc na dalsze 5 min. W tym czasie kroimy
pomidory na niewielkie kawałki, wkładamy do naczynia razem z łyżeczką mielonej
papryki i sporą szczyptą
pieprzu, mieszamy. Kończymy duszenie na tej samej mocy ( 5 min), można pod przykryciem ( dziurkowana pokrywka lub folia spożywcza z otworkami). Zostawiamy w kuchence kilka minut, aby „doszło”, na końcu solimy do smaku. Podajemy z
makaronem,
ryżem lub
chlebem. Smacznego!