Wykonanie
Kolejna propozycja tej smakowitej, jednogarnkowej, węgierskiej potrawy. Tym razem wykonana przez mojego
męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem
póki są. Nasza główna rozgrywająca -
cukinia pochodzi z ogródka, gdzie bez nawozów i w spokoju sobie dojrzewała:)
Przepis pochodzi z tej stronySKŁADNIKI:- spora
cukinia- 2/3 kolorowe
papryki- 2
cebule- puszka całych
pomidorów (w przepisie są 2, lecz my chcieliśmy mniej wodniste leczo)- 2 średniej długości
kiełbasy- łyżka
oleju-
sól,
pieprz,
papryki: słoda i ostra,
zioła wg uznania
PRZYGOTOWANIE:W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę
oleju i wrzucamy pokrojoną w paski
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. 2 minutach dodajemy pokrojoną w paski
paprykę. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na
pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz
przyprawy tj.
papryki w proszku i ulubione
zioła. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną
cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. Gotujemy aż do miękkości
cukini i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotowe!:) Najlepiej podawać ze świeżym
pieczywem lub
ryżem. Smacznego!