ßßß Cookit - przepis na Krem czekoladowo-pomarańczowy

Krem czekoladowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kandyzowana skórka pomarańczowa:
1 sparzona pomarańcza
1 szklanka cukru
Krem:
2/3 szklanki mleka (3.2-proc.)
1/2 szklanki śmietanki (36-proc.)
1 łyżka likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
kilka kropli olejku waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
12-15 dag gorzkiej czekolady
4 żółtka
3 łyżki cukru
Krem czekoladowo-pomarańczowy - sposób przygotowania: Cienko obierz sparzoną pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsyp 3/4 szklanki cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Zrób krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175°C. Zagotuj mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej czekolady. Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
lub sosu do makaronu. Zobacz przepis na: Kura marynowana w cytrynach Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, ten czekoladowy deser zyskuje ciekawego orzeźwiającego charakteru. Zobacz przepis na: Krem czekoladowo - pomarańczowy
Smakołyki na Dzień Czekolady
pomarańcze to jedno z klasycznych połączeń smakowych. Zobacz nasz przepis na krem czekoladowo - pomarańczowy . Krem czekoladowo - pomarańczowy Składniki: 1 sparzona pomarańcza 1 szklanka cukru Krem: 2/3 szklanki mleka (3 2-proc.) 1/2 szklanki śmietanki (36-proc.) 1 łyżka likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier
Czekolada i owoce - doskonałe połączenie
cząstki gruszek i biszkopty. Zjadaj od razu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska To połączenie zawsze się sprawdza - czekolada i pomarańcze świetnie do siebie pasują. Krem czekoladowo - pomarańczowy 1 sparzona pomarańcza 1 szklanka cukru Krem: 2/3 szklanki mleka (3 2-proc.) 1/2 szklanki śmietanki (36-proc
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601440/krem czekoladowopomaranczowy/p