Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kandyzowana
skórka pomarańczowa:1 sparzona
pomarańcza1 szklanka
cukruKrem:2/3 szklanki
mleka (3.2-proc.)1/2 szklanki
śmietanki (36-proc.)1 łyżka
likieru pomarańczowego (np.
Grand Marnier)kilka kropli
olejku waniliowego1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy12-15 dag
gorzkiej czekolady4
żółtka3 łyżki
cukruKrem czekoladowo-
pomarańczowy - sposób przygotowania: Cienko obierz sparzoną
pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki
wody wsyp 3/4 szklanki
cukru, podgrzewaj, aż
cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu. Resztę
cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną
skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Zrób
krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175°C. Zagotuj
mleko ze
śmietaną,
likierem,
wanilią i startą
skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj
czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij
żółtka z
cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej
czekolady. Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle
wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a
potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną
skórką pomarańczową.lub sosu do
makaronu. Zobacz przepis na:
Kura marynowana w cytrynach Dzięki dodatkowi
skórki pomarańczowej, ten
czekoladowy deser zyskuje ciekawego orzeźwiającego charakteru. Zobacz przepis na:
Krem czekoladowo -
pomarańczowySmakołyki na Dzień
Czekolady
pomarańcze to jedno z klasycznych połączeń
smakowych. Zobacz nasz przepis na
krem czekoladowo -
pomarańczowy .
Krem czekoladowo -
pomarańczowy Składniki: 1 sparzona
pomarańcza 1 szklanka
cukru Krem: 2/3 szklanki
mleka (3 2-proc.) 1/2 szklanki
śmietanki (36-proc.) 1 łyżka
likieru pomarańczowego (np.
Grand MarnierCzekolada i
owoce - doskonałe połączenie

cząstki
gruszek i
biszkopty. Zjadaj od razu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska To połączenie zawsze się sprawdza -
czekolada i
pomarańcze świetnie do siebie pasują.
Krem czekoladowo -
pomarańczowy 1 sparzona
pomarańcza 1 szklanka
cukru Krem: 2/3 szklanki
mleka (3 2-proc.) 1/2 szklanki
śmietanki (36-procPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu