ßßß
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na 750 ml lodów:90-125 ml dobrego miodu115 g sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią250 ml tłustego mleka4 duże żółtka250 ml 36% śmietankiLody z roqueforta i miodu - sposób przygotowania: Podgrzewamy miód w małym rondelku, odstawiamy. Ser kruszymy do większej miski. W rondelku podgrzewamy mleko. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy żółtka i zaparzamy gorącym mlekiem, wlewając je powoli i stale mieszając. Powstałą masę z powrotem przelewamy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając plastikową szpatułką i uważając, aby nie przywierała do dna. Kiedy zgęstnieje i zacznie oblepiać szpatułkę, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito do miski z serem. Mieszamy, aż większość sera się stopi (trochę serowych kawałeczków może pozostać, gotowe lody będą miały ciekawszą konsystencję). Łączymy ze śmietanką i miodem, a potem wstawiamy miskę do większego naczynia z lodem, całkowicie studzimy, następnie wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie zupełnie zimna, zamrażamy ją w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.]. Z czym podać?* można skropić podgrzanym miodem i posypać uprażonymi pekanami lub orzechami włoskimi.* dobrym dodatkiem będą pieczone gruszki, znakomicie pasujące smakiem do sera pleśniowego.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu