ßßß Cookit - przepis na Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina

Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ludwik Lewin
Fot. TIMEMACHINE
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina - składniki:
4 gołębie grzywacze (można zastąpić kuropatwami albo kurczakami typu 'baby'; małymi ok. 500-gramowymi)
2 cienkie plastry szynki bajońskiej (może też być prosciutto; jamón serrano lub inna suszona solona szynka)
8 dużych pieczarek
2 marchewki
1 cebula
1 duża szalotka
1 ząbek czosnku
gęsi smalec lub oliwa do smażenia
mąka do panierowania
50 ml armaniaku
100 ml czerwonego wina najlepiej madiran
500 ml domowego rosołu drobiowego
sól
grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz
bouquet garni (1 listek laurowy + 1 gałązka tymianku + 3 gałązki natki związane w pęczek)
czerstwy chleb lub bułka
masło na grzanki
Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina - sposób przygotowania: Tuszkę każdego gołębia kroimy na cztery części. Plastry szynki kroimy w półcentymetrowe paski. Pieczarki i marchewki kroimy w plasterki. Siekamy cebulę, szalotki i czosnek, szklimy w dużym rondlu na smalcu lub oliwie, ale nie przyrumieniamy. Kawałki gołębi obtaczamy w mące i podsmażamy je na osobnej patelni, na smalcu lub oliwie wraz z paseczkami szynki. Gdy mięso przyrumieni się z każdej strony, wlewamy armaniak i podpalamy. Po zgaśnięciu płomienia przekładamy mięso i szynkę do rondla z cebulą i czosnkiem, dodajemy pieczarki i marchewki, wlewamy wino i rosół. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy bukiecik ziół. Zagotowujemy i dusimy godzinę na małym ogniu. Próbujemy i - jeśli trzeba - ponownie doprawiamy. Gotujemy jeszcze 20 minut bez pokrywki, aby sos odparował i zgęstniał. Kawałki mięsa podajemy w sosie, na grzankach usmażonych na rumiano na maśle. Resztę sosu serwujemy oddzielnie, w sosjerce. Popijamy tym samym winem, którego użyliśmy do potrawy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600461/salmis de palombes grzywacz pieczony z sosem z wina/p