ßßß
Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina - składniki:4 gołębie grzywacze (można zastąpić kuropatwami albo kurczakami typu 'baby'; małymi ok. 500-gramowymi)2 cienkie plastry szynki bajońskiej (może też być prosciutto; jamón serrano lub inna suszona solona szynka)8 dużych pieczarek2 marchewki1 cebula1 duża szalotka1 ząbek czosnkugęsi smalec lub oliwa do smażeniamąka do panierowania50 ml armaniaku100 ml czerwonego wina najlepiej madiran500 ml domowego rosołu drobiowegosólgrubo mielony lub młotkowany czarny pieprzbouquet garni (1 listek laurowy + 1 gałązka tymianku + 3 gałązki natki związane w pęczek)czerstwy chleb lub bułkamasło na grzankiSalmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z wina - sposób przygotowania: Tuszkę każdego gołębia kroimy na cztery części. Plastry szynki kroimy w półcentymetrowe paski. Pieczarki i marchewki kroimy w plasterki. Siekamy cebulę, szalotki i czosnek, szklimy w dużym rondlu na smalcu lub oliwie, ale nie przyrumieniamy. Kawałki gołębi obtaczamy w mące i podsmażamy je na osobnej patelni, na smalcu lub oliwie wraz z paseczkami szynki. Gdy mięso przyrumieni się z każdej strony, wlewamy armaniak i podpalamy. Po zgaśnięciu płomienia przekładamy mięso i szynkę do rondla z cebulą i czosnkiem, dodajemy pieczarki i marchewki, wlewamy wino i rosół. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy bukiecik ziół. Zagotowujemy i dusimy godzinę na małym ogniu. Próbujemy i - jeśli trzeba - ponownie doprawiamy. Gotujemy jeszcze 20 minut bez pokrywki, aby sos odparował i zgęstniał. Kawałki mięsa podajemy w sosie, na grzankach usmażonych na rumiano na maśle. Resztę sosu serwujemy oddzielnie, w sosjerce. Popijamy tym samym winem, którego użyliśmy do potrawy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu