ßßß
Fot. ShutterstockCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)Polędwica Wellington - składniki:1 i 1/2 kg środkowej części polędwicy wołowej30 dag miękkiego pasztetu z drobiowych wątróbek40 dag pieczarek (w sezonie użyć kapeluszy borowików)50 dag ciasta francuskiegojajkospora cebula2-3 łyżki posiekanej natki pietruszkiczarny pieprzsóloliwasklarowane masło do smażeniaPolędwica Wellington - sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, obwiązać białym bawełnianym sznurkiem, aby zachowało regularny kształt w czasie smażenia. Ładnie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie, po czym przełożyć na folię aluminiową. Gdy polędwica wystygnie, ciasno owinąć ją folią i na 20 min włożyć do lodówki. Na suchą patelnię wsypać posiekane pieczarki i smażyć, mieszając, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać posiekaną cebulę, 1-2 łyżki masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu, zostawiając po bokach ciasta wolne marginesy (ok. 10 cm). Na warstwie farszu ułożyć odwinięte z folii i pozbawione sznurka mięso, a następnie rozsmarować na nim pozostałe nadzienie. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Zawinąć mięso w płat ciasta, odkroić nadmiar ciasta. Na wierzchu "rolady" zrobić w cieście 3-4 nieduże otwory (kominki). Ułożyć cały pakunek - spojeniami ciasta do dołu - na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, udekorować kratką z wąskich pasków wcześniej odkrojonego i ponownie rozwałkowanego ciasta i też posmarować ją jajkiem. Piec polędwicę 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, a następnie 30 min w 180°C. Upieczoną pozostawić 10 min w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem pokroić w grube plastry.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu