ßßß Cookit - przepis na Jesienna sałatka warzywna

Jesienna sałatka warzywna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Joanna Szachowska-Tarkowska
ANDRZEJ KRASOWSKI
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 czerwona cebula
1 papryka
1 mały bakłażan
1 średni batat
6 pieczarek
3 buraki
sól i pieprz
czosnek w proszku (opcjonalnie)
6 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
posiekana natka pietruszki lub kolendry
Jesienna sałatka warzywna - sposób przygotowania: Cebulę obieramy, resztę warzyw szorujemy, ale zostawiamy ze skórką, i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne . Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek w proszku, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy i potrząsamy nim, aby warzywa pokryły się przyprawami. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170°C. Po upieczeniu warzywa mieszamy w misce z sosem, który powstał na dnie naczynia. Doprawiamy według uznania. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Rada: Warzywa pieczone ze skórką mają znacznie więcej składników odżywczych.
Jesienno-zimowa sałatka z pęczakiem [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174462718/jesienna salatka warzywna/p