Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Joanna Szachowska-Tarkowska

ANDRZEJ KRASOWSKICzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1
czerwona cebula1
papryka1 mały
bakłażan1 średni
batat6
pieczarek3
burakisól i
pieprzczosnek w proszku (opcjonalnie)6 łyżek
oliwysok z 1
cytrynyposiekana
natka pietruszki lub
kolendryJesienna
sałatka warzywna - sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, resztę warzyw szorujemy, ale zostawiamy ze skórką, i kroimy na mniejsze kawałki. Z
papryki usuwamy gniazdo nasienne . Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Oprószamy
solą i
pieprzem, dodajemy
czosnek w proszku, polewamy
oliwą i
sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy i potrząsamy nim, aby warzywa pokryły się
przyprawami. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170°C. Po upieczeniu warzywa mieszamy w misce z sosem, który powstał na dnie naczynia. Doprawiamy według uznania. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki lub
kolendry. Rada: Warzywa pieczone ze skórką mają znacznie więcej składników odżywczych.Jesienno-zimowa
sałatka z pęczakiem [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu