ßßß
ANDRZEJ KRASOWSKICzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 czerwona cebula1 papryka1 mały bakłażan1 średni batat6 pieczarek3 burakisól i pieprzczosnek w proszku (opcjonalnie)6 łyżek oliwysok z 1 cytrynyposiekana natka pietruszki lub kolendryJesienna sałatka warzywna - sposób przygotowania: Cebulę obieramy, resztę warzyw szorujemy, ale zostawiamy ze skórką, i kroimy na mniejsze kawałki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne . Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek w proszku, polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy i potrząsamy nim, aby warzywa pokryły się przyprawami. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170°C. Po upieczeniu warzywa mieszamy w misce z sosem, który powstał na dnie naczynia. Doprawiamy według uznania. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Rada: Warzywa pieczone ze skórką mają znacznie więcej składników odżywczych.Jesienno-zimowa sałatka z pęczakiem [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu